П’ятниця, 10 Травня, 2024
Бiльше

    Ікона Почаївська – святиня України і джерело зцілення для поколінь

    Це одна з найшанованіших православних ікон, чудотворна святиня, яка зберігається у Свято-Успенській Почаївській лаврі. Достеменно походження ікони не відоме, але вона написана давнім візантійським стилем. На територію України ікона потрапила у XVI столітті, коли Почаєвом та навколишніми селами володіла вдова луцького земського судді Ганна Гостська (частіше зустрічається полонізована форма імені Анна Гойська).

    Про це пише ПЦУ у соцмережі. 

    Вона мала замок в селі Орля (нині хутір Вірля Кременецького району), який до сьогодні не зберігся. Там у неї гостював грецький митрополит Неофіт і подарував їй ікону, від якої 1597 року зцілився сліпонароджений брат Ганни Филип Козинський. До речі, на місці, де знаходилась замкова каплиця, і де, очевидно, і сталося це чудо, зараз стоїть храм і діє монастир Православної Церкви України.

    Після чудесного зцілення ця ікона, яку ми сьогодні знаємо як Почаївську, була перенесена в Почаївський монастир і стала його головною святинею. Ганна Гостська також передала на благодійність монастирю землі та щедру грошову допомогу, поставивши умову: «А Ігумен мусить бути чоловік Християнської віри Східної Церкви, Святих Правил нашого Грецького ісповідання … Судити незгоду в монастирі має Владика не іншого Ісповідання, а тільки Грецького, Східної Церкви». Її ж стараннями на Почаївській горі з’явився ігумен преподобний Іов Почаївський.

    У 1623 році спадкоємець Гостської Анджей Фірлей (за віросповіданням кальвініст) напав на монастир та пограбував його, викравши між іншим і Почаївську ікону. Проте 1644 року її повернув, нібито за порадою ігумена Іова, аби врятувати свою дружину від психічного розладу. За іншою версією, ці понад 20 років тривав суд (Коронний трибунал у Любліні), котрий по роках судової тяганини виніс вирок на користь преподобного Іова і зобов’язав викрадача повернути ікону в обитель.

    Багато чудесних зцілень зафіксовано біля цієї ікони, сотні разів привселюдно засвідчено цілющу силу Божу, що діє через чудотворний образ Божої Матері Почаївський – недарма у книзі «Записів чудес Почаївських» її названо «скорботних матерів розрадою».

    Пресвятая Богородице, моли Сина Твого, щоби помилував Україну нашу, дарував нам скору перемогу і справедливий мир утвердив!

    Найсвіжіше

    Популярне