П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    «Після перемоги у війні прийде час покарати» – РПЦ погрожує організаторам Собору у Феофанії

    РПЦ дасть остаточну оцінку Собору в Феофанії після завершення війни росії проти України. Про це в ефірі радіо «Віра» заявив голова синодального відділу Московського патріархату із взаємин Церкви із суспільством та ЗМІ Володимир Легойда.

    «Офіційні оцінки, які давалися на рівні Синоду [РПЦ] після відомих подій – так званої Феофанії, собору Української православної церкви у травні минулого року та його рішень, були вельми стримані. І ми, звичайно, виходимо з того, що в ситуації, коли тривають активні бойові дії, дуже складно виносити якісь фінальні судження. І напевно, ми розуміємо, що тільки після того, як ця фаза буде завершена, якісь більш певні оцінки будуть дані і дії будуть зроблені» – передає слова Легойди телеграм-канал Правблог.

    Нагадаємо, що Собор у Феофанії, був організований частиною російської церкви в Україні, яка іменує себе УПЦ. Відбувся він у травні минулого року. Згідно заяв його учасників, на цьому Соборі нібито було повністю розірвано усі зв’язки із московським патріархатом. У свою чергу сам московський патріархат, коментуючи рішення цього зібрання, лише грізно помахав пальчиком і нагадав своїй українській структурі, що усі дії треба погоджувати із москвою.

    Проте за увесь час, що минув від дати проведення Собору, стало очевидним що ніяких очевидних зрушень у бік повного розриву із РПЦ не відбулось, а сам Собор був лише маніпуляцію і черговим окозамилюванням. Утім, останнім часом, з Москви почастішали голосні заяви про покарання для організаторів і учасників Собору. Хоча самих покарань, як таких поки ні на кого накладено не було. Тепер завдяки Легойді стало зрозуміло чому. Очевидно, що московська патріархія зайняла вичікувальну позицію.

    Проте, після останніх заяв очільника РПЦ Кіріла Гундяєва «про сповзання УПЦ (що в єдності із МП) в розкол», не важко здогадатись яким буде кінцевий результат. Імовірно, що усі організатори зібрання, у кращому випадку будуть відправленні на заслужений відпочинок. У гіршому – піддані анафемі і «забвєнію».

    Утім все це можливо лише у разі «перемоги рф», на яку так сильно розраховують, як у кремлі, так і  в московській патріаршій резиденції. Проте такий варіант розвитку подій маловірогідний. Адже агресор приречений на поразку! Тому російським церковним рупорам варто не лякати українців помстою і розправою, а вже готувати промову для помилування у Гаазькому суді.

    Найсвіжіше

    Популярне