Субота, 11 Травня, 2024
Бiльше

    “Все більше монастирів Афону починають прихильно ставитись до ПЦУ”, – отець Михайло Сивак

    Зростає підтримка ПЦУ на святій горі Афон, яка налічує 20 монастирів із сотнями монахів.

    Про це в інтерв’ю “Духовній Величі Львова” розповів священник ПЦУ Михайло Сивак, який нещодавно відвідав цю православну святиню.

    “Ченці, які спілкувалися з нами, сказали, що все більше монастирів на Святій Горі Афон починають прихильно ставитись до Православної церкви України. А поки що є монастирі, які дуже до нас відкриті, а є такі, що через вплив Росії дивляться з острахом”, – розповів священнослужитель.

    Отець Михайло каже, що спілкувався з ігуменом монастиря Ксенофонт, старцем Олексієм. Цей монастир і цей ігумен дуже підтримують Православну церкву України. Ігумен дуже вболіває за Україну і за біду війни, яку ми переживаємо. Ігумен Олексій дав монахам розпорядження молитися кожен день за Україну.

    Водночас, за словами священника, вплив російської церкви в Греції дуже великий.

    “Ми бачили експонати XVIII-XIX століть – дуже багато дарів і пожертв на Афон було зроблено з Російської імперії, зокрема від царів. Тобто російська церква і держава мають багатолітню перспективну стратегію через подарунки та фінанси впливати на ті чи інші духовні осередки у світі. Це було ще за царату, і зараз ми також бачимо цю запеклу боротьбу, щоб мати вплив всюди, де тільки можна. Це відчувається. Але попри цей вплив люди, які мають аналітичний розум і намагаються безпристрасно дослідити ситуацію, розуміють всю правду”, – пояснює священник ПЦУ.

    Нагадаємо, ПЦУ налічує 8500 парафій і 80 монастирів. Також ще один священник з УПЦ (МП) та дві його парафії приєдналися до ПЦУ на Вінниччині.

    Найсвіжіше

    Популярне