Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    Помісний Собор ПЦУ засудив “русскій мір” як єресь та закликав позбавити Гундяєва сану

    Помісний Собор Православної Церкви України, який збирався у Святій Софії в Києві 27 липня, засудив вчення про “русскій мір”, яке просуває Московський патріархат. Згідно з рішенням інституції воно є одним із проявів єресі етнофілетизму.

    Також, Собор ПЦУ закликав Вселенський патріархат та інші помісні Церкви приєднатися до засудження. Про, це повідомляє на своїй сторінці у фейсбуці речник ПЦУ митрополит Білоцерківський та Ніжинський Євстратій.

    Окреме рішення було прийнято й щодо тих, хто просуває цю єресь. Так, у рішенні йдеться про заклик до світової православної спільноти про позбавлення патріаршого сану, а також засудження глави РПЦ Кіріла (Гундяєва). Окрім поширення ідей “русского міру” очільника МП звинувачують у розколі Вселенського православ’я, зокрема вторгненні на канонічну територію Олександрійського патріархату, а також підтримці збройної агресії РФ.

    “Не може ієрарх, на чиїх руках кров жертв війни, тримати ними жезл патирства і Євхаристійну чашу”, – йдеться у постанові Собору.

    Варто зазначити, що єресь етнофілетизму, тобто ставлення національних інтересів вище церковних правил, була засуджена Великим Собором у Константинополі 1872 року. Тоді болгарські митрополити пішли у розкол з Вселенським патріархатом та заявили про претензії на всю болгарську паству, незалежно від країни проживання чи кордонів інших помісних церков.

    Нагадаємо, Помісний Собор ПЦУ затвердив перехід на новоюліанський календар

    Найсвіжіше

    Популярне