Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    Гундяєв звинуватив греко-католиків у “гоніннях” на УПЦ МП

    19 липня у своїй доповіді перед “Архієрейською нарадою” РПЦ патріарх Кіріл (Гундяєв) пожалівся на Українську греко-католицьку церкву. Повний текст заяви опублікував сайт Московського патріархату.

    За словами глави РПЦ, саме греко-католики є кінцевими отримувачами вигоди від переходів парафій УПЦ МП в ПЦУ, які він у дусі російської пропаганди назвав «беззаконними захопленнями храмів».

    Також соратник Владіміра Путіна звинуватив УГКЦ у «розпалюванні та підтримці гонінь на православних людей України» та «пособництві дискримінаційній політиці» державного уряду проти УПЦ МП.

    Попри те, що наслідки Берестейської унії торкнулись в основному земель сучасних Білорусі та України патріарх Кіріл заявив, що це була спроба полонізації та окатоличення саме російського населення Речі Посполитої. Невдоволення Гундяєва викликали й повернення у 1990-тих роках греко-католиками майна, насильно відібраного у них на користь РПЦ тоталітарним режимом Йосипа Сталіна, і підтримка Революції Гідності.

    Варто зазначити – ці заяви очільника РПЦ відповідають офіційній політиці Кремля зі спотворення історії шляхом невизнання існування окремих від росіян східнословʼянських народів та заперечення злочинів Сталіна і глорифікації постаті тирана.

    Окреме невдоволення Гундяєва викликала патріотична позиція Української греко-католицької церкви, яку він назвав “відверто націоналістичною повісткою”.

    Нагадаємо, що інформаційна атака глави РПЦ є частиною загальної політики Росії та Московського патріархату із насильницького втручання у релігійне життя країн колишнього Радянського Союзу та намагання порушити свободу віросповідання їхніх жителів. Так, нещодавно екзарх Гундяєва у Мінську просив префекта Дикастерії східних церков кардинала-номінанта Клаудіо Ґуджеротті обмежити діяльність греко-католицької церкви у Білорусі.

    Найсвіжіше

    Популярне