Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    За останні 30 років монастир був провідником «русского мира», – в.о. директора Національного заповідника Києво-Печерська Лавра

    18 липня вийшло інтерв’ю в.о директора Національного заповідника Києво-Печерська лавра Максима Остапенка виданню “Укрінформ”. У ході розмови він висловився про минуле монастиря.

    На думку чиновника, лавра має бути не лише провідником та носієм християнських цінностей, а й усвідомлювати, що захист рідної держави України, любов до свого народу – це невід’ємна частина цих цінностей. За останні ж 30 років, за його словами, монастир був провідником «русского мира».

    «У величезних обсягах тут реалізовувалася продукція із Росії. Російський гігант (концерн із виробництва церковної продукції — ред.) Софріно організував тут один із найбільших, вибачте, «духовних супермаркетів», де Росія без податків реалізовувала українцям свою продукцію, принагідно, виховуючи їх в традиціях «русского ммра». Ми не бачили в Лаврі українських виробників, не чули українських наративів – скрізь царська сім’я, російські святі. Зараз ситуація змінилася, але я раніше не знаходив в тутешніх лавках жодної ікони Петра Могили, зате Сергія Радонежського або Матрони Московської, царської сім’ї — скільки завгодно.», – заявив Остапенко

    За словами посадовця, усе йшло до того, щоб зробити у монастирі резиденцію московського патріарха Кіріла, про що свідчать декілька звернень часів президентства Януковича.

    Також він згадав про численні порушення договору оренди з боку УПЦ МП. Зокрема на території монастиря незаконно будували господарські та торгівельні об’єкти, у корпусах розміщали готелі та ресторани.

    «Я часто чую від співробітників, які працювали ще в 1990-і, в 2000-і роки, як церковна верхівка «віджимала» тут все, що можна. І цей віджим так виглядав: просто викидали власність музеїв, захоплювали будівлі без жодних рішень і підстав.», – прокоментував він політику УПЦ МП щодо привласнення святині.

    Варто нагадати, що в.о директора лаврського заповідника ввважає, що церковні організації, які виступають проти існування України не мають права тут проповідувати.

    Найсвіжіше

    Популярне