Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    Інтриги на Архієрейській нараді: Що стоїть за участю українських єрархів у зібранні РПЦ?

    Телеграм-канал Правблог опублікував світлини з Архієрейської наради рпц. На фото зображені два українських митрополити так званої УПЦ (що в єдності), а саме Донецький Іларіон та Горлівський Митрофан.

    Нагадаємо, що нещодавно очільник так званої ДНР Денис Пушилін повідомив, що обидві єпархії – Донецька і Горлівська – перейшли до складу рпц. Проте самі єпархії ані підтвердили, ані спростували, і навіть ніяк не прокоментували такі заяви. Більше того вікарії цих єпархій співслужили главі УПЦ (що в єдності з МП) Онуфрію Березовському.
    Також на деяких ресурсах повідомлялось, що особисто патріарх рпц Кіріл Гундяєв розпочав цілу кампанію усунення Донецького митрополита Іларіона з кафедри, через нібито його бажання лишитись в складі УПЦ (що в єдності з МП).

    Проте як бачимо, все-таки єпархії і їх очільники увійшли до складу російської церкви. Адже інакше пояснити їх участь у цьому зібранні не можливо. Що стало причиною такого кроку, поки невідомо. Чи тиск збоку російської влади чи власне бажання самим церковних діячів? Відповідь на це питання стане відомою згодом.

    Єдине що не викликає сумніву, так це твердження про те, що анексія українських єпархій московським патріархатом триває. Втрата єпархій Донбасу для УПЦ (що в єдності з МП) – серйозний виклик. Адже як ми говорили у наших попередніх публікаціях Донецька єпархія одна із потужних і впливових єпархій, зміна її юрисдикції нанесе відчутного удару по авторитету УПЦ (що в єдності з МП), і автоматично означатиме втрату Святогірської Лаври.

    Через це зростає інтерес на реакцію Онуфрія і його Синоду на участь цих митрополитів у Архієрейській нараді рпц. Нагадаємо, також і те, що Донецький митрополит Іларіон є постійним членом Синоду УПЦ (що в єдності з МП). з цього приводу виникає логічне запитання: Чи не представляє він всю УПЦ (що в єдності з МП) на цій нараді, і чи не є він таємно делегованим офіційним представником цієї релігійної спільноти на цьому зібрані? Якщо ні, то як УПЦ (що в єдності з МП) пояснить його участь і чи покарає за це?

    Відповіді на ці питання ми почуємо згодом, а зараз продовжуємо слідкувати за подіями у Троїцькій Лаврі, де власне відбувається нашуміла Архієрейська нарада рпц. Її результати стають дедалі цікавішими.

    Найсвіжіше

    Популярне