Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Патріарх Кіріл: Православну церкву в Україні стараються відірвати від РПЦ

    18 липня після Літургії у Троїце-Сєргієвій лаврі патріарх Кіріл виголосив проповідь, значну частину якої присвятив Україні. Текст послання опублікував офіційний сайт Московського патріархату.

    Спочатку очільник РПЦ пожалівся на якісь політичні сили, що знаходяться далеко від Росії. За його словами їм майже повіністю вдалося “розділити Русь”. Єдиною ж, на його думку, структурою, яка поки зберігає цю єдність є Російська православна церква. Але навіть їй, за словами Гундяєва, нібито перешкоджають ті ж неназвані сили, які стараються “відірвати православну Церкву в Україні від Московського патріархату”.

    Цим самим він вкотре спростував твердження УПЦ МП про нібито “повну незалежність” від церкви країни-агресора.

    Під час проповіді Кіріл також вкотре назвав надання автокефалії ПЦУ розколом та порівняв ситуацію в Україні із часами “більшовицьких гонінь”.

    Московський патріарх також висловив надію на відновлення монополії РПЦ в Україні [так як це було до розвалу Радянського Союзу- ред.] та об’єднання усіх православних “історичної Русі” під його началом.

    “Так як святий Сергій молився за політичну єдність Русі, ми молимось за духовну”, – заявив Гундяєв.

    Варто зазначити, що ця проповідь вкотре демонструє несприйняття Кірілом політичної та духовної незалежності пострадянських країн, а насамперед України та Білорусі. Усі вони, в тому числі країни середньої Азії, для нього є частиною якоїсь єдиної “Святої Русі”.

    Нагадаємо, що патріарх Кіріл є одним із засновників концепції “русского міра” та вірним соратником диктатора Владіміра Путіна. Із самого початку повномасштабного вторгнення глава РПЦ повністю підтримав розвязання війни та дії російської армії, зробивши цілий ряд скандальних і відверто антихристиянських заяв. Зокрема, Гундяєв говорив, що мобілізовані окупанти, які загинуть в Україні потраплять у рай.

    Найсвіжіше

    Популярне