Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    Під маскою віри: РПЦ відправляє пропаганду до “ЛНР” та тиражує в школах

    5 липня 2023 року Видавнича рада московської патріархії передала до так званої «ЛНР» вантаж “духовно-просвітницької, навчальної, дитячої та художньої літератури”. Про це повідомляє офіційний сайт РПЦ із посиланням на портал видавничого відділу.

    У повідомлені вказується, що передали цей літературний вантаж заступник голови Видавничої Ради ієромонах Макарій (Комогоров), співробітник секретаріату зовнішніх зв’язків, конкурсних та спеціальних програм Видавничої Ради ієродиякон Вонифатій (Вельм’якін) та інші російські літературні діячі, лауреати патріарших премій.

    Хоча на сайті не вказано, яку саме літературу було передано, про неї не важко здогадатись, що скоріш за все вона має пропагандистське спрямування, а метою її передачі є поширення ідеології “руського міра”.

    Частину цієї літератури московські гості передали особисто керуючому Луганською єпархією митрополиту Пантелеймону Поворознюку, з яким безпосередньо зустрілись у кафедральному соборі Луганська.

    Примітно, що в офіційному повідомлені не вказується приналежність Луганської єпархії до УПЦ (що в єдності із МП). До слова, на сайті самої єпархії про цю приналежність не згадують. Хоча нагадаємо, що Луганська єпархія до РПЦ, ще поки не переходила, або принаймні не заявляла про це публічно.

    Іншу ж частину своєї пропаганди представники Видавничого відділу передали для храму святого архангела Михаїла, що розташований у селищі Новоайдар. Варто звернути увагу, що для недільної школи цього храму “було передано дитячі книги, а також для приходу – видання для благодійного розповсюдження”. З великою впевненістю можна припустити, що ці “благодійні видання” ніщо інше, як російські методички із відповідним шовіністичним змістом.

    Також у Новоайдарі священники і літератори зустрілись із “учнями та викладачами Новоайдарської середньої школи”. Під час зустрічі москвичі розповіли українським дітям “про свою творчість, про те, як важливо полюбити читати книги, і про свій перший досвід знайомства з Євангелієм”, а також передали частину привезеної літератури.

    Опісля делегація відвідала м. Сєвєродонецьк, де зустрілася з самопроголошеним і незаконним “головою військово-цивільної адміністрації міста” Н.В. Моргуновим, якому передали частину тієї ж пропаганди, а також “обговорили подальшу співпрацю”.

    Далі, як повідомляє офіційний сайт РПЦ, “того ж дня члени делегації зустрілися з військовослужбовцями Російської армії, які виконують бойові завдання у районі м. Кремінна ЛНР”. Російським військовим злочинцям московські церковні і літературні діячі передали “книги, військові молитвослови та ікони”. Імовірно, що це була одна із головних причин поїздки – благословення російських терористів.

    Таким чином, все це турне стало черговим фактом підтвердження участі російської церкви у війні проти України! Як бачимо, тепер російські церковники, окрім капеланства, стали займатись розповсюдженням пропагандистської літератури. Проте це не новина. Адже, як відомо, подібні матеріали і методички розповсюджувались і раніше, проте приховано. Зараз же все це робиться відкрито, із висвітленням на офіційних ресурсах.

    Мабуть, такий офіційний розголос має надихати і інших російських священників чинити так само. Проте у майбутньому все це стане ще одним доказом участі московської патріархії у війні і матеріалами для розгляду у Гаазькому суді.

    Найсвіжіше

    Популярне