Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    Дерев’яний храм XVIII століття згорів у Бахмуті

    Свято-Миколаївський храм у Бахмуті, який був унікальною історичною пам’яткою XVIII століття, згорів у пожежі. Храм був побудований у 1800 році і був одним із найстаріших дерев’яних храмів у Донецькій області. Він був улюбленим місцем паломництва для багатьох віруючих, і він був також важливим культурним центром для міста.

    Ввечері 11 липня 2023 року в окупаційних джерелах з’явилась світлина, де показали Свято-Миколаївський храм в Бахмуті з куполом, що палає, повідомляє Вільне радіо.

    Причина пожежі невідома, але ймовірно, що вона була спричинена обстрілом російських військ.

    “Я бачив цю світлину. Це дерев’яний храм, остаточно не знаю, але думаю, що він згорів. 226 років простояв, прослужив людям і все”, — розповідає Вільному радіо протоєрей Свято-Миколаївського храму отець Сергій Дворянов.

    “30 років, тобто все своє життя я відпрацював там. Це боляче та гірко. З цим ніяк не можна змиритись, не знаю, як це пережити”, — ділиться о.Сергій Дворянов.

    Знищення Свято-Миколаївського храму – це велика втрата для України. Храм був унікальним історичним та культурним об’єктом, і він був важливим місцем для багатьох віруючих.

    Окупанти навряд чи могли погасити пожежу у Свято-Миколаївському храмі. Рятувальники не змогли в’їхати в місто, оскільки воно обстрілювалося російськими військами. Крім того, окупанти не мали обладнання, необхідного для гасіння пожежі в дерев’яному храмі.

    В результаті пожежі храм був повністю знищений. Це ще одна втрата для України, яка є результатом російської агресії.

    “Коли у 1783 році закрили бахмутські солеварні, місцевих солеварів виселили у слободу Покровську. І вони перенесли із собою цю дерев’яну церкву: розібрали її та збудували на новому місці. І тільки під кінець століття мешканці цієї частини міста [нині Забахмутка] стали клопотати, щоб їм збудували нову. І саме тоді була збудована Святомиколаївська церква, яка стояла донині”, — розповідав Вільному радіо завідувач відділу Бахмутського краєзнавчого музею Ігор Корнацький.

    Найсвіжіше

    Популярне