Вівторок, 7 Травня, 2024
Бiльше

    Церква непомильна? Чому УПЦ (МП) не покаялась за співпрацю з ворогом, – думка експерта

    Насправді, здається, що є така ендемічна проблема для церков: вони закликають до покаяння інших, але самі не готові каятися і визнавати свої власні провини. Це проблема, яка не обмежується лише УПЦ (МП), але також стосується інших юрисдикцій.

    Про це в  в інтерв’ю Духовному Фронту України сказав богослов, архімандрит Кирило Говорун.

    Зокрема, богослов зазначає, що УПЦ (МП) стикається зі складнощами, оскільки деякі представники цієї церкви співпрацювали з ворогом і продовжують це робити.

    “Значна кількість представників УПЦ (МП), які співпрацювали з ворогом і продовжують це робити, стикаються з судовими та слідчими діями. У деяких випадках суди винесли вироки щодо представників УПЦ МП. Нещодавно був вирок для послушника Почаївської лаври, який був засуджений за співпрацю з ворогом.

    У цілому для України церква УПЦ (МП) не визнає свою провину. На мою думку, це є результатом екстраполяції ідеї “церква непомильна”. Проте, це не означає, що кожен представник цієї церкви, навіть високопоставлений, є бездоганним. У нас немає догми про непомилковість наших предстоятелів, як, наприклад, у католицькій церкві. У нас люди помиляються, і церковні структури теж помиляються. УПЦ (МП) як структура сильно помилилася і наробила багато помилок, але не визнає свою провину і звинувачує інших у своїх проблемах. Це є незрілою та інфантильною поведінкою, яка лише погіршує стан цієї церкви всередині України. Щоб покращити ситуацію, важливим елементом було б визнання церквою УПЦ (МП) своїх помилок на рівні рішень та заяв предстоятеля. Проте, це ще не було зроблено, і поведінка церкви лише ускладнює ситуацію, каже Говорун.

    Богослов відзначає, що певні заходи, пов’язані з переходом деяких церков до Православної Церкви України, не завжди були проведені належним чином.

    “Наприклад, на мою думку, деякі заходи, пов’язані з переходом певних церков до юрисдикції Православної Церкви України, не завжди були коректними. В більшості випадків це були законні та легітимні переходи, але в окремих випадках відбувалися маніпуляції та насильство. Ми не бачимо, наприклад, вибачення з боку УПЦ за це, або покаяння Київського патріархату за розкол, який був зцілений Вселенським патріархатом в 2018 році і призвів до з’явлення Православної Церкви України, зазначає експерт.

    Кирило Говорун вважає, що відсутність вибачень та покаяння з боку деяких церков є проблемою, яка ускладнює міжконфесійні відносини.

    Повне відео:

    Найсвіжіше

    Популярне