Понеділок, 6 Травня, 2024
Бiльше

    Зеленський пропонує ВРУ перенести державні свята на Новий стиль

    Президент України Володимир Зеленський запропонував Верховній раді змінити дату святкування Різдва, Покрови і Дня Української державності

    Про це зазначено у відповідному законопроекті, який глава держави вніс до Ради.

    Різдво не 7 січня, а 25 грудня

    Як йдеться у пояснювальній записці, більшість православних християн світу святкують Різдво Христове 25 грудня. Православна Церква України 24 травня на Архієрейському соборі затвердила можливість парафіям (за згодою більшості) переходити з 1 вересня на новий – новоюліанський календар, за яким живе більшість православних церков світу. Згідно з цим календарем Різдво припадає на 25 грудня.

    День Української Державності не 28 липня, а 15-го

    Внаслідок зміни дати святкування Різдва перенесення потребує і День Української Державності. Відповідно, його пропонується перенести з 28 липня на 15 липня.

    День захисників і захисниць не 14 жовтня, а 1-го

    Також Україна раніше святкуватиме День захисників та захисниць України, яке випадає на свято Покрови. Так як святкування Покрови пресвятої Богородиці буде вже за новим календарем 1 жовтня, то і державне свято, що було в цей день пропонують перенести з 14 жовтня на 1 жовтня.

    Фото: Зеленський пропонує Раді офіційно змінити дати трьох свят (скріншот)

    Нагадаємо, дві третини українців схвалюють перехід на новий церковний календар, про що свідчать опитування. Також у ПЦУ пояснили чому українці переходять на новий календар.

    Найсвіжіше

    Популярне