П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    Депутати Полтавської облради готують нове звернення щодо заборони діяльності УПЦ МП на основі рішення РНБО

    Попереднє голосування за звернення щодо заборони Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) у Полтавській обласній раді провалилося через брак голосів. Тепер фракції змінюють текст проєкту рішення та знайшли аргументацію, що зробить його законним, а не емоційним.

    Про це 21 червня на брифінгу розповів голова Полтавської облради Олександр Біленький, передає zmist.pl.ua

    Близько половини депутатів, голів фракцій, підтримало рішення. Проте деякі депутати хотіли б визначити, що звернення потрапляє у компетенцію ради.

    “Неформально ми могли б звернутися чи відреагувати до установи, яка може це вирішити. Зараз, ґрунтуючись на рішенні РНБО, ми подамо це звернення до Верховної Ради України. Буде підстава. Раніше звернення були емоційні і всі погодилися, що аргументи мають бути законними”, – сказав Олександр Біленький.

    Згідно з рішенням РНБО від 1 грудня 2022 року про діяльність релігійних організацій в Україні Державна служба України з етнополітики та свободи совісті зробила висновок, що УПЦ МП не розірвала церковно-канонічний зв’язок із Російською православною церквою.

    Депутати хочуть знайти спільну позицію щодо діяльності Московського патріархату на Полтавщині. Раніше такої єдиної позиції не було. Депутати планують опрацювати спільне бачення, яке влаштувало б усі фракції.

    Для тексту нового звернення пропонують використовувати термінологію законопроєкту No 8371 про заборону релігійних організацій, пов’язаних із російською федерацією.

    На розгляд минулої сесії облради 30 травня винесли звернення Верховної Ради щодо припинення договорів оренди чи користування землею з релігійними організаціями, які офіційно не вказують свого підпорядкування російській церкві. Підтримали звернення 32 депутати, чого недостатньо для ухвалення рішення.

    Нагадаємо, у Світловодську до ПЦУ долучилась парафія УПЦ (МП). Також Україна офіційно спростувала фейк рф про „вивезення мощей з Лаври“.

    Найсвіжіше

    Популярне