Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    Експерт прогнозує: Святогірська лавра може приєднатися до ПЦУ протягом кількох місяців

    Перехід Святогірської лаври до ПЦУ можна буде здійснити протягом кількох місяців. Все залежить від політичної волі.

    Про це заявив доктор філософських наук і професор Острозької академії Петро Кралюк.

    «Те, що Донецька Ода зробила таку заяву — добрий знак. Тепер питання, наскільки це вдасться здійснити. Ми бачимо, що не один місяць ведеться боротьба за Києво- Печерську лавру. Хоча ченці московського патріархату вже там не мають права перебувати. Проте вони там залишаються. Крім того, досі нічого не зроблено, щоб Почаївська лавра перейшла до ПЦУ. Хоча на неї також можуть претендувати греко- католики. Однак це вже окреме питання. А що стосується Святогірської лаври, то має бути розірвано договір оренди. Якщо Донецька ОВА буде робити певні кроки в цьому напрямку, то це позитив», — каже експерт.

    Він підкреслив, що не треба очікувати швидкий перехід Святогірської лаври до ПЦУ. Адже позиції московського патріархату в Україні залишаються сильними.

    «Багато людей є прихильниками московського патріархату. Зокрема, це стосується людей, проживаючих у східних регіонах країни. Однак, якщо будуть здійснені радикальні дії та юридично буде оформлено, що московський патріархат не зможе керувати у Святогірській лаврі, то її перехід до ПЦУ можна буде здійснити протягом кількох місяців. Все залежить від політичної волі», — резюмує експерт.

    Нагадаю, що на Донеччині влада буде сприяти діяльності Православної церкви України на території області. Святогірська Лавра юридично ще не перейшла до ПЦУ, але процес триває.

    Найсвіжіше

    Популярне