Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    У Хмельницькому освятили “вуличну” ікону Богородиці

    Керуючий Хмельницькою єпархією ПЦУ, єпископ Павло розповів Суспільному: не завжди у нас є можливість зайти в храм та помолитися, тому святий образ на вулиці потрібний так само, як і в церкві. Тим більше, коли прихожани за понад 30 років звикли бачити ікону над аркою на вулиці Кам’янецькій.

    Ікону Покрови Пресвятої Богородиці, яка прикрашатиме арку дорогою до храму, освятили у Свято-Покровському кафедральному соборі. Єпископ Хмельницький і Кам’янець-Подільський православної церкви України Павло каже: українцям у важкий час потрібна духовна підтримка і молитва.

    “Проходячи навіть вулицею біля цієї ікони, звертати свої погляди й молитви не тільки за свою сім’ю, але за Україну, за справедливий мир”,— каже єпископ.

    Одразу після освячення до образу почали підходити прихожани на преклоніння. Марина каже: нова ікона “Покрова Пресвятої Богородиці” їй сподобалася.

    “Ікона дуже гарна, вражає. Тут кожна ікона по-своєму вражає. Коли я підійшла сюди — відчуття зовсім інші”, — розповідає прихожанка.

    За словами єпископа Хмельницького і Кам’янець-Подільського ПЦУ Павла, для багатьох хмельничан ікона є особливою, бо проїжджаючи повз, він неодноразово бачив, як люди перед нею хрестяться.

    Ікону писав хмельницький художник Леонід Шерстинюк, який працював над образом з 12 травня до 9 червня. Каже, що квапився, та потім зрозумів: краще відкласти освячення на тиждень-два, щоб дати багатьом шарам фарби та лаку висохнути, а очам — відпочити.

    Попередню ікону внесли в собор, і тепер прихожани тут молитимуться до неї, каже голова парафіяльної ради Юрій Смаль. Та розповідає, коли встановлюватимуть новий образ.

    “Новоосвячену ікону Покрови Пресвятої Богородиці встановлюватимемо над аркою наступного тижня. Вона вже написана, але ми хочемо її герметично закрити, щоб її не спіткала доля попередньої”, — розповідає Юрій Смаль.

    За його словами, крім герметичної рами, буде ще підсвітка образу в темну пору.

    Найсвіжіше

    Популярне