Вівторок, 7 Травня, 2024
Бiльше

    Засідання Консисторії УПЦ США: підсумки роботи та плани на майбутнє

    Щомісяця члени Консисторії Української Православної Церкви США збираються для розгляду церковної статистики та інформації. У вівторок, 6 червня 2023 року, члени ради зібралися о 13:00, коли архієпископ Даниїл, Президент Консисторії, відкрив засідання та очолив молитву.

    Про це повідомляє сайт УПЦ США, передає Духовний Фронт України.

    Подякувавши всім за участь, архієпископ Даниїл (Зелінський) привітав митрополита Антонія (Щербу), предстоятеля УПЦ США та Діаспори, і запросив митрополита надати оновлену інформацію про свої парафіяльні візити, а також про останні новини щодо управління майном УПЦ США. Велика робота була присвячена узгодженню всіх майнових збитків від пошкоджень, завданих ураганом “Іда” у 2021 році. Відновлення пошкодженого майна триває завдяки отриманню кредитів та очікуваній допомозі від FEMA.

    Протопресвітер Стівен Гутник, скарбник Консисторії, доповів про фінансовий стан Церкви. Скрутно скрізь, в тому числі і в Церкві, але з Божої ласки та щедрих пожертв вірних Церква продовжує функціонувати, служити пастві, проводити просвітницькі та духовні реколекції, надавати допомогу нужденним, підтримувати малозабезпечених, а також надавати необхідну допомогу Україні в цей неспокійний час.

    Члени Ради були раді почути, що парафії процвітають і що духовні потреби вірних задовольняються. Духовенство повідомило про збільшення відвідуваності своїх парафій, особливо під час святкувань храмових свят. Парафіяльні ради продовжують підтримувати своїх парафіяльних священників і дружно співпрацюють з парафіянами, щоб підтримувати і розвивати свої парафії. Ще одна добра новина надійшла від груп людей, що живуть у віддалених районах, які бажають збиратися на Божественну Літургію і звернулися з проханням створити місійні парафії.

    Українська православна богословська семінарія Святої Софії процвітає, кілька семінаристів, як очікується, закінчать навчання в кінці цього року, а нові студенти проходять співбесіди. Майбутні священнослужителі, підготовлені в семінарії, зможуть успішно служити вірним Церкви, маючи не лише літургічну, але й богословську, догматичну та душпастирську підготовку.

    Андріївська церковна крамниця продовжує забезпечувати парафії та вірних церковним приладдям, таким як кадило, облачення та богослужбові книги. Також можна придбати ікони, натільні хрестики, лампадки, свічки та ладан. Крім того, вірні Церкви можуть придбати молитовники, дитячі книжки, вишиті вироби, наклейки, автомобільні ікони та багато інших товарів для покращення свого духовного життя.

    Після завершення засідання Правління перейшло до виставки Українського історико-просвітницького центру на тему Голодомору “Зображуючи геноцид: відповіді на Голодомор у 20 столітті”.

    Приурочена до 90-х роковин цієї трагічної події, ця виставка досліджує деякі способи зображення Голодомору у 20-му столітті, зокрема через мистецтво. Художнє зображення геноциду є складним завданням. Чи варто зображати жахіття безпосередньо і графічно – зі скелетами чи мертвими тілами? Або ж підхід має бути більш стриманим, надаючи глядачам чи читачам рівно стільки інформації, щоб вони могли створити образи жаху у власній уяві? Ця виставка досліджує надзвичайно різноманітні підходи, які митці протягом чотирьох десятиліть використовували для висвітлення теми Голодомору.

    Виставка також включає тогочасні першоджерела, які проливають світло на Голодомор як історичну подію, на те, як його висвітлювали в пресі та як на нього реагували американці українського походження.

    Цього дня також виповнилося 13 років від дня упокоєння протопресвітера Франка Естоцина, який довгий час був членом Ради Митрополії та входив до складу Правління Консисторії. На могилі за Андріївським меморіальним храмом члени ради разом з митрополитом Антонієм та семінаристами відслужили заупокійну панахиду в пам’ять про о. Франка, яку очолив архиєпископ Даниїл. Помолившись за його мирний спочинок, а також за його дружину Ірину, поховану поруч, та окропивши їхні могили свяченою водою, владика Даниїл пригадав численні історії з життя о. Франка, виконану ним роботу та спогади, які він залишив у пам’яті за життя.

    Від’їжджаючи з Митрополичого центру до своїх парафій, члени Консисторії були впевнені, що Церква йде правильним шляхом, і з Божої ласки буде продовжувати творити добрі справи та бути точкою світла у світі, що дедалі більше темнішає.

    Нагадаємо, паломники УПЦ США зустрілися із Вселенським патріархом Варфоломієм. Також архиєрей УПЦ США разом з прочанами відвідав Єрусалимський Патріархат.

    Фото: УПЦ США

    Найсвіжіше

    Популярне