Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    ЮНЕСКО профінансує реставрацію Церкви Всіх Святих, яку збудував Мазепа

    З ініціативи МКІП і за підтримки ЮНЕСКО буде відреставровано Всіхсвятську церкву у складі Києво-Печерської лаври. Також буде створено музей Мазепи в Онуфріївській вежі.

    Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко під час звершення молебню за гетьмана Івана Мазепу, що відбувся у Всіхсвятській церкві Києво-Печерської лаври, передає Укрінформ.

    “Завдяки допомозі ЮНЕСКО ми сьогодні оголошуємо про початок створення проєкту реставраційних робіт Всіхсвятської церкви, а також початок робіт зі створення Мазепинського музею. У час війни це важливо, бо ми продовжуємо роботу зі збереження нашої української спадщини та вшановуємо пам’ять великого гетьмана, який також зробив надзвичайно великий внесок у збереження українського надбання”, – зазначив очільник МКІП.

    За словами заступника генерального директора з наукової роботи НЗ “Києво-Печерська лавра” Костянтина Крайнього, реставрацією передбачено внутрішні та зовнішні роботи. Зокрема, мають відновити фундамент, який потерпає від перезволоження, а також перекриття, яке пропускає вологу, через що відшаровується фарба всередині церкви, особливо в зимовий період. Також Крайній зазначив, що мають реставрувати й унікальний стінопис кінця 17 ст., і зразки храмового живопису початку 20 ст.

    “Остання реставрація проходила у 1970-х роках. А понад 10 років тому цю церкву закрили для відвідувачів саме через незадовільний стан”, – сказав науковець.

    Ткаченко поінформував, що зараз відбувається 3D-сканування споруди, надалі буде створено проєкт, і після цього розпочнуться роботи. До реставрації долучатимуться українські та французькі спеціалісти. За словами міністра, фінансування проєкту відбудеться з боку ЮНЕСКО.

    “Україна сьогодні має кілька об’єктів, які входять до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, одним із яких є Всіхсвятська церква. Ми дуже раді допомогти інституціям України у процесі збереження та відновлення цього об’єкту”, – підкреслила представниця офісу ЮНЕСКО К’яра Децці Бардескі.

    Також французька сторона повідомила, що зараз достеменно невідомо про точну дату початку реставраційних робіт і спеціалістів, які до них долучаться: ці аспекти визначаться після розробки проєктної документації. Однак представники делегації запевнили, що реставраційні роботи панують розпочати цього року.

    Також у межах заходу очільник МКІП зазначив, що в Онуфріївській вежі, збудованій коштом Мазепи, буде організований музей на честь гетьмана. Зокрема, він міститиме унікальні артефакти, передані сім’єю діяча і самим Мазепою церкві – Євангеліє 1636 та 1707 років, гравюра Івана Мигура “Тріумф гетьмана Івана Мазепи”, надрукована у друкарні Лаври у 1705 році, гаптована нашивка 17 ст., книгу “Псалтир із тлумаченням” 1697 року. Усі ці експонати були представлені в неділю в Церкві Всіх Всятих.

    Найсвіжіше

    Популярне