Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    У Рівному перша парафія перейшла до ПЦУ

    У місті Рівне парафія преподобного Сергія Радонезького перейшла з УПЦ МП до ПЦУ, вона стала першою у місті, яка змінила конфесійну підлеглість із часу отримання Україною томосу про автокефалію.

    В Рівненській єпархії УПЦ (МП) повідомили “Суспільному“, що планують подавати до суду.

    Упродовж 2022 року 36 релігійних громад, включаючи 18 з Сарненської єпархії і 18 з Рівненської єпархії, перейшли до ПЦУ з московського патріархату. Загалом, до кінця 2022 року з УПЦ (МП) вийшли 87 релігійних громад, залишившись 481.

    У 2023 році в області було зареєстровано ще вісім нових статутів після переходу до ПЦУ. Релігійна громада парафії Сергія Радонезького у Рівному провела збори 14 травня 2023 року, на яких ухвалила рішення про перехід з-під юрисдикції УПЦ МП.

    Настоятель парафії, отець Михайло, заявив про порушення на стороні УПЦ МП та пояснив свій мотив перейти до ПЦУ, висловивши довіру Вселенському патріарху і критикувавши патріарха московського Кіріла.

    “Ця церква, предстоятель якої порушив всі десять Божих заповідей. Він благословив людей на війну — це недопустимо просто. Патріарх благословив людей на найбільше зло, яке є на білім світі — це є війна”, — казав настоятель парафії отець Михайло під час проповіді в храмі.

    Настоятель показав книги Апостол та Євангеліє українською мовою. Каже, що не всі радісно відреагували на перехід: “Багато питань було, а як ми будемо українською служити. Кажу: ми вже будемо в ПЦУ. То хористи одразу повністю, прямо за кілька секунд шуму наробили й одразу за кілька секунд покинули храм. А ті, що залишились, кажуть: «Ну то все, виходить одноголосно»”.

    Церква Сергія Радонезького знаходиться на Дубенській, 46. Отець Михайло Симонович почав облаштовувати храм власними силами та коштами у 2017 році. Тоді це було офісне приміщення, каже священник: “Перегородки цегляні розбирали, першим ділом почали мурувати арки. Потім змінили всі вікна на пластикові. Робили монтаж куполів з хрестами”.

    Настоятель пояснив мотив перейти в ПЦУ так: “Я можу помилятись, я не закликаю ні туди ні сюди. А буде правильне рішення, коли ви звернетесь до своєї совісті. Включайте логіку, критичне мислення, що відбувається. Я довіряю Вселенському патріарху, який благословив українську націю, дав нам томос і благословив на автокефалію й українську церкву. А патріарху московському хто може вірити? Що він благословив? А він благословив кровопролиття”.

    Речник Рівненської єпархії УПЦ (МП) Василь Начев Суспільному повідомив, що планують подавати до суду:”Звичайно, будуть судові справи, бо члени десятки, яка була зареєстрована — вони не виявили цього бажання”.

    Парафія Сергія Радонезького стала першою у Рівному, яка перейшла в ПЦУ та отримала новий статут.

    Нагадаємо, Архієпископ ПЦУ Афанасій розповів, що храм на Харківщині повернувся у лоно рідної Церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне