П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У Хмельницькому попрощалися з військовим капеланом Дмитром Махотою

    Похорон військового капелана, протоієрея, 34-річного Дмитра Махоти в Свято-Покровському храмі Хмельницького сьогодні очолив керуючий Хмельницькою єпархією Православної церкви України, єпископ Хмельницький та Кам’янець-Подільський Павло.

    “Він робив все, що міг, задля того, щоб підтримати, доповнити, допомогти. І нашим обов’язком є сьогодні, як і в подальшому – молитися за нього”, — сказав під час заупокійної проповіді єпископ Павло.

    Отець Дмитро Махота став першим капеланом Національної академії Держприкордонслужби у 2017 році, мав офіцерське звання молодшого лейтенанта. Сьогодні у храмі з ним прощаються курсанти, офіцерсько-викладацький склад та керівництво академії.

    “Перший став разом із прикордонниками на захист нашої держави, завжди був поряд з нашими військовослужбовцями, завжди першим допомагав, віддавав шану нашим воїнам, які віддали своє життя, захищаючи нашу державу”, — каже ректор академії Олександр Луцький.

    Будучи капеланом у прикордонників, отець Дмитро зміг перейти рубіж недосяжності священнослужителя та стати курсантам та офіцерам близьким другом, говорить підполковник академії Артем Маковський.

    “У нього були дуже близькі стосунки з курсантами. Вони могли з ним спілкуватися на рівних. Ми думали, що священнослужителі – це якісь там недосяжні особи, а він спускався до нас. І завдяки його діяльності, його роботі багато курсантів і офіцерів зовсім по-іншому сприймають сьогодні як військових капеланів, так і священників”, — говорить Артем Маковський.

    Отець Дмитро Махота одним із перших розпочав об’єднання військових капеланів різних конфесій в Хмельницькому в Духовну раду, говорить капелан від римо-католицької церкви отець Микола Лучинський, який зараз її очолює. Згадує: з отцем Дмитром як його, так і капеланів інших віросповідань, об’єднувало спільне служіння Богу та державі.

    “Ми ніколи не ділились, ми ніколи не говорили про конфесії. Ми тільки говорили про спільну справу – гуманітарна допомога, потрібна військовим різна духовна підтримка. Це було наше покликання”, – розповідає отець Микола Лучинський.

    Військовий капелан, протоієрей Дмитро Махота помер від хвороби серця, в нього залишились дружина, донька та син. Поховали його на кладовищі в мікрорайоні Ракове.

    Найсвіжіше

    Популярне