Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Предстоятель ПЦУ освятив храм на Чернігівщині (фото)

    Яку сторінку української історії не розгорни – практично кожна оповідатиме про незламність, волю, наснагу та боротьбу за найвищі цінності. І одним із випробувань нинішньої несправедливої війни є збереження цієї історії – а також культури, яку російський ворог намагається стерти і знищити будь-яким шляхом: крадучи витвори мистецтва, «привласнюючи» собі українських митців, знищуючи музеї та картини, які неможливо привласнити через їхню очевидну українськість.

    Про це пише Предстоятель ПЦУ у соцмережі.

    Перебуваючи із візитом на Чернігівщині, спільно з митрополитом Переяславським і Вишневським Олександром та єпископом Чернігівським і Ніжинським Антонієм відвідав Національний історико-культурний заповідник у селищі Качанівка, який зберігає, безперечно, одну з визначних колекцій власне українських реліквій, які росії так і не вдалося привласнити. Спадщина козацтва, шевченкові роботи – і козацька доба, і наш видатний Кобзар виявилися надто очевидно українськими, аби імперія зла змогла приписати їх собі.

    Та, на жаль, росії вдалося «привласнити» чудового українського художника Рєпіна – який тут, у Качанівці на Чернігівщині створив чи не найвидатніші свої роботи: «Вечорниці», «Запорожці пишуть листа турецькому султану». Роботи, створені з любові до України та українців.

    Любов має властивість єднати. Гріх і зло мають властивість руйнувати стосунки, роз’днувати і приводити до негативних наслідків.

    Ми покликані творити добро, маючи багато прикладів, які подає нам Церква Христова. Маємо приклад святителя Миколая Мирлікійського, чудотворця, храм на честь якого ми сьогодні освятили в селі Парафіївка. Він був взірцем віри, смирення і творення добрих справ, справ милосердя. Тому він повинен нас надихати творити добро.

    Так і ми сьогодні, керуючись любов’ю, захищаємо свою землю, свою культуру та свою історію. І навіть після перемоги на нас чекатиме тривала робота з відновлення правди щодо переписаної московитами історії, «повернення» Україні вкрадених митців та діячів. Щиро вдячний українським історикам, культурознавцям, музейним працівникам і зокрема історико-культурному заповіднику в Качанівці за те, що сьогодні вони стоять на варті української історії й культури.

    Вірю, що з Божою поміччю ми відновимо справедливість та повернемо в Україну мир. А згодом, завдяки роботі українських істориків, в Україну також повернуться вкрадені митці та діячі.

    Найсвіжіше

    Популярне