Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    УПЦ (МП) все одно знаходиться в єдності з ПЦУ попри відсутність офіційного діалогу, – архімандрит Онуфрій

    Існує канонічне безглуздя щодо ставлення до ПЦУ в єпископату та духовенства РПЦ і УПЦ (МП). Попри відсутність офіційного Євхаристійного єднання, церкви перебувають в спілкуванні через Євхаристійне єднання з іншими православними церквами, зокрема Вселенським патріархатом.

    Про це в інтерв’ю “Духовному Фронту України” розповів архімандрит Онуфрій.  Він процитував приклад дозволу РПЦ приймати таїнства в російському монастирі на Афоні під управлінням Вселенського патріарха.

    «Якесь канонічне безглуздя у свідомості, як єрархії, так і духовенства, парафіян, що РПЦ, що УПЦ (МП), бо вони все одно знаходяться в спілкуванні з ПЦУ», – сказав архімандрит Онуфрій, відповідаючи на питання єдності православного світу.

    «Ви ж подивіться, навіть був такий указ Кіріла, що парафіянам Російської православної Церкви дозволяється приймати участь у таїнствах у російському Свято-Пантелеймоновому монастирі на Афоні, який знаходиться у Вселенському Патріархаті. Але через те, що там стоїть слово “російський”…  Тобто якісь подвійні стандарти. Інші 19 монастирів гори Афон і в них правлячий архиєрей Константинопольський, Вселенський патріарх Варфоломій. Так і в російського Пантелеймонівського чоловічого монастиря правлячий архиєрей Вселенський патріарх Варфоломій. Але ж такі подвійні стандарти.  Як з Елладською Церквою, вони взагалі почали ділити по митрополіях, єпархіях і так далі. Між собою в будь-якому разі єпископи, митрополити спілкуються», – сказав єромонах.

    Це свідчить про подвійні стандарти РПЦ, оскільки інші афонські монастирі також належать Вселенському патріарху. Він наголосив, що єпископи і священники РПЦ і Вселенського патріархату й надалі моляться разом, попри відсутність офіційного євхаристійного єднання.

    Нагадаємо, паломницький центр УПЦ (МП) організовує поїздки по афонським монастирям, які визнають ПЦУ. Також патріарх РПЦ, попри розрив відносин, привітав ченців Афонського монастиря Вселенського Патріархату.

    Найсвіжіше

    Популярне