П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    На Чернігівщині священник на богослужіння добирався на човні

    Суходолом це не так уже й далеко — близько 40 км. Та коли Сейм розливається, машиною можна добратися хіба щодо Осічі (село за 26 км від Бахмача), потім доводиться пересідати на човен. Так було й цьогорічного Великодня. Настоятель Батуринського Свято-Покровського храму Православної Церкви України отець Роман (Кривко) навіть сам сідав на весла, щоб швидше добратися до коропських вірян — тих, які виявили бажання прийти на святкове богослужіння до храму Православної Церкви України (ПЦУ).

    У Коропі немає ні такого священника, ні такого храму. Два існуючі — Вознесенський та Успенський — УПЦ (МП), пише “Нежатин”.

    Тож на великодню службу прихильники ПЦУ збиралися на руїнах збудованої ще в XVII столітті Іллінської церкви. Вона була споруджена як оборонна вежа (товщина стін — до двох метрів), а в XVIII столітті перебудована у храм. Близько 20 років тому церкву передали Київському патріархату. Її почали реставрувати за державні кошти, та справи до кінця не довели.

    Тому віряни вирішили заснувати в Коропі парафію ПЦУ. Їм довелося починати з нуля — з установчих зборів щодо її створення і подальшої реєстрації. Збори відбулися 7 травня.

    Щоб створити релігійну громаду, згідно зі ст. 14 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», достатньо згоди десяти громадян, які досягли 18-річного віку (потім вони мають подати заяву і статут на реєстрацію у відповідні державні адміністрації). Коропчан, які були за створення парафії ПЦУ, на збори прийшло в рази більше.

    “Якщо точно – 80. Це підтверджується їхніми підписами про надання згоди на обробку персональних даних, — зазначає один із членів ініціативної групи зі скликання зборів Анатолій Мілюков. — Завітало також багато прихожан московського патріархату на чолі з їхніми батюшками. Яка була їхня мета – не відомо”. (“щоб висловити свою релігійну позицію” — знаходжу пояснення на сайті Ніжинської єпархії УПЦ. – Авт.).

    Одне можна сказати: захід пройшов відносно спокійно — завдяки працівникам правоохоронних органів і військовим, які прийшли захистити вибір свідомих українців.

    На думку деяких вірян, скандал на зборах міг розгорітися через дискусію з приводу того, чи підпорядкована УПЦ (МП) (прихильники ПЦУ це стверджують, прихильники УПЦ (МП) заперечують). Але до цього, слава богу, не дійшло.

    Майже відразу після цих зборів громада Коропської Свято-Успенської церкви провела свої, де було вирішено не переходити до ПЦУ а залишитися в УПЦ (МП).

    Отже процес становлення в селищі релігійної громади ПЦУ розпочато. Роман Кривко запевнив, що й надалі їздитиме на богослужіння в Короп.

    Найсвіжіше

    Популярне