Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Спадщина ЮНЕСКО: у Дрогобичі реставруватимуть церкву Святого Юра

    На реставрацію церкви Святого Юра у Дрогобичі з обласного бюджету виділили 3 мільйони гривень. Храм почали відновлювати у 2012 році, з того часу поетапно відновляють частини храму.

    Зараз будуть реставруватимуть галерею. Про це Суспільному розповіла директорка обласного департаменту архітектури Олена Василько.

    Церква Юра у Дрогобичі датується ХV століттям, її перевезли з села Надіїв на Франківщині. Храм кілька разів перебудовували, збільшували а наразі церква слугує музеєм.

    “Оскільки Дрогобич стародавнє місто, основним заробітком були соляні промисли. Відповідно, дрогобичани шукали можливість вигідно продати сіль. Поїхали продали сіль у Київ, і дуже гарно виторгували. Їм сподобалась церква і, як справжні патріоти свого міста придбали та привезли її в Дрогобич. Поставили на цьому місці на славу Богові і на радість собі”, — розповідає завідувачка відділу пам’яток дерев’яної архітектури музею “Дрогобиччина” Леся Летнянчин.

    За словами Лесі Летнянчин, невідомо прізвище основного архітектора, але тут працювали кілька майстрів і в певній мірі їм дозволяли проявляти свої творчі задуми. Також у храмі є “церква у церкві”. Нижня церква Юра, а на другому поверсі введення Марії в храм. Тут окремий вхід, іконостас та стінопис.

    “Раніше так будували, тому що могла бути тільки одна літургія на престолі, одне жертвопринесення. Пізніше увійшли у моду бічні вівтарі і, відповідно, може бути декілька служб, тоді так не було. Верхня церква маленька і вона не могла всіх парафіян помістити, це була більш родинна церква для окремої служби”, — каже Леся Летнянчин.

    Директорка музею “Дрогобиччина” Алла Гладун розповіла, що храм поетапно почали відновлювати з 2012 року. Тоді були проблеми з дахом і перекриття замінили, згодом реставрували стінопис всередині храму.

    “Таким мотиватором було внесення до світової спадщини ЮНЕСКО нашою дерев’яної церкви, тому що на той момент, коли відбувалася процедура підготовча, вона була в дуже поганому стані, тут буквально треба було реставрувати все, починаючи з бань. Першим що зроблено, це три бані було відреставровано та поміняои гонт над галереями”, — говорить Директорка музею “Дрогобиччина” Алла Гладун.

    Зараз потрібно замінити опасання, це галерея навколо церкви, частину церкви на другому поверсі, підлогу та іконостас. Гроші на роботи виділили з обласного бюджету.

    “3 мільйони гривень виділили з обласного бюджету цьогоріч. Відповідно, за них ми плануємо зробити всі роботи, які стосуються галереї і зовнішніх дерев’яних конструкцій, також основи під галереєю, покрівлю гонти галереї та монтажу гонту на об’єкті”, — каже Директорка обласного департаменту архітектури Олена Василько.

    Найсвіжіше

    Популярне