Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Сьогодні відзначають Міжнародний день миротворців ООН

    Сьогодні відзначають Міжнародний день миротворців ООН, нагадує Предстоятель ПЦУ на своій сторінці в соцмережі.

    За словами митрополта Епіфанія, ми як християни розуміємо миротворчість значно ширше, не лише як професійну діяльність, яка, хоч і почесна, проте доступна небагатьом. Бути миротворцем, прагнути миру, стати носієм Божого миру для себе та інших – це відповідальне завдання кожного християнина, незалежно від його рівня освіти, фаху чи місця проживання.

    Заповідь про миротворців – сьома з десяти Божих заповідей блаженства, які Господь наш Ісус Христос виголосив під час Нагірної проповіді. Миротворці – це ті, хто не лише не прагнуть розпалювання ворожнечі, а й сприяють підтримці миру та примиренню, таким чином наслідуючи Сина Божого, Який прийшов у цей світ примирити занепалу людину з її Творцем.

    Чому Господь називає миротворців синами Божими? «Тому що Бог не є Бог безладу, а миру» (1 Кор. 14: 33), і всі, хто прагнуть миру і несуть мир іншим, є Його синами. Адже Бог діє виключно з любові, як Милостивий Отець стосовно Своїх улюблених дітей.
    У сучасному світі під час миротворчих місій бачимо миротворців зі зброєю. Але як інакше протистояти озброєному агресору, як захищати мир? Священне Писання подає нам приклади, коли Бог, піклуючись про мир, використовував як знаряддя Свого Промислу озброєних людей, військо. Також знаємо багато святих, які зображені на іконах зі зброєю. Вони виступають як оборонці від зла і неправди, як захисники, а тому не чинять того навмисного вбивства з ненависті, від якого застерігає Господь. Адже агресор, що наступає, несе насилля і руйнування, сам провокує вбивство, натомість захист ближніх і встановлення миру – наш обов’язок, насамперед, як християн.

    Тут доречно згадати слова Спасителя: «Всі, хто візьме меч, від меча і загинуть» (Мф. 26: 52). Йдеться саме про агресорів і тиранів, тих, хто замишляє зло, хто свідомо йде на насильство, аби привласнити чуже, загарбати, скривдити. А «меч», від якого вони, як попереджає Господь, загинуть, – в руках миротворців, оборонців, які його взяли з метою захисту.

    Сьогодні, як і завжди, наша Церква підноситиме молитви за справедливий мир в Україні та за всіх миротворців – людей доброї волі, які захищають український народ і допомагають нам побороти зло й агресора, який вдерся на нашу землю. Миру вам, наші захисники та всі, хто дбає про мир, Божої допомоги і добра!

    Найсвіжіше

    Популярне