Понеділок, 15 Квітня, 2024
Бiльше

    Нижня палата британського парламенту визнала Голодомор геноцидом

    25 травня нижня палата парламенту Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії – Палата громад 25 травня 2023 року одноголосно ухвалила рішення про визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу.

    «Голод мав штучний характер і був результатом радянської політики примусової колективізації, яку в 1932 році розпочав радянський лідер Йосип Сталін», – йдеться у звіті, підготовленому для дебатів у Палаті громад, які передували визнанню, повідомляє Український інститут національної пам’яті.

    Депутатка Консервативної партії Полін Летхем, яка представляла документ у Палаті громад, зауважила, що визнання Голодомору геноцидом є виявом солідарності з українським народом і сигналом, що голод не можна використовувати як засіб ведення війни.

    «Вітаю історичне рішення Палати громад британського парламенту про визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу. Ще один потужний голос у відновленні історичної справедливості та увічненні памʼяті мільйонів закатованих голодом українців. Світ єднається задля встановлення правди!», – заявив Президент України Володимир Зеленський.

    Станом на 26 травня 2023 року Голодомор визнали геноцидом парламенти 25 держав: Австралії, Бельгії, Болгарії, Великої Британії, Грузії, Еквадору, Естонії, Ісландії, Канади, Колумбії, Латвії, Литви, Мексики, Молдови, Німеччини, Парагваю, Перу, Польщі, Португалії, Румунії, Словенії, США, Угорщини, Франції та Чехії.

    Найсвіжіше

    Популярне