Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Гундяєв заборонив та звільнив з усіх посад священника, який виступив проти передачі РПЦ ікони “Трійця”

    Московський патріарх Кіріл (Гундяєв) заборонив у служінні та звільнив з усіх посад протоєрея Лєоніда Калініна, який із розуміння поставився, що ікона “Трійця” Андрєя Рубльова не підлягає видачі за межі Третьяковської галереї на свято Трійці 4 червня через складний та нестабільний стан.

    “Указом Московського патріарха Кіріла (Гундяєва) від 26 травня 2023 року протоєрей Лєонід Калінін у зв’язку з перешкоджанням принесенню в кафедральний соборний Храм Христа Спасителя м. Москви ікони “Свята Трійця” преподобного Андрєя Рубльова для молитовного поклоніння на свято Святої П’ятидесятниці звільнений з посади настоятеля храму священномученика Климента, папи Римського, м. Москви та заборонено у священнослужінні”, – повідомляє сайт РПЦ.

    Також протоєрей Лєонід Калінін іншим наказами Кіріла звільнений з посади голови Експертної ради з церковного мистецтва, архітектури та реставрації та з посади єпархіального староохоронця Московської єпархії та члена Патріаршої ради з культури.

    Ікона “Трійця” Андрєя Рубльова не підлягає видачі за межі Третьяковської галереї на свято Трійці 4 червня через складний та нестабільний стан. Протоєрей Лєонід Калінін зазначив, що РПЦ із розумінням ставиться до висновків фахівців.

    Священник припустив, що, якщо патріарх Кіріл визнає за потрібне, то 4 червня у храмі Христа Спасителя буде на якийсь час виставлений один із чудотворних списків рублівської “Трійці”. Сама ікона, за словами протоєрея, буде передана до Троїцького собору лаври, коли для неї буде підготовлено спеціальний кіот.

    З розпорядженням передати “Трійцю” з Третьяковської галереї до Троїцького собору Свято-Троїцької Сергієвої лаври 15 травня виступив президент Росії Владімір Путін.

    Найсвіжіше

    Популярне