П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Православного письменника-зрадника обміняли на полоненого під Бахмутом бійця

    Російські пропагандисти стверджують, що їхнього “колегу”, засудженого в Україні за державну зраду проросійського письменника і публіциста Яна (Якова) Таксюра, обміняли на полоненого під Бахмутом українського військовослужбовця.

    Про це повідомляє Новинарня.

    Відео з Таксюрою, який нібито вже перебуває на території Росії, публікує офіційна агенція РФ “РИА Новости”.

    Напередодні обміну, 24 травня 2023 року, Шевченківський суд Києва засудив Таксюру до 12 років позбавлення волі за статтею “державна зрада”.

    У квітні Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомляв, що Росія відмовляється повертати своїх поплічників в рамках обміну.

    “Упродовж двох місяців російська сторона не погоджується на повернення запропонованих Києвом для обміну російських громадян”, – писав Лубінець 11 квітня.

    Серед цих громадян омбудсман назвав і Таксюру Якова Ілліча (а також Ігоря Будку, Дениса Єлетіна та Олександра Олійникова).

    25 травня відбувся обмін військовополоненими між Україною та РФ. Україна отримала 106 своїх військовослужбовців (ЗСУ, ДПСУ, ДССТ), які потрапили в полон на Бахмутському напрямку. Росіянам віддали зокрема бойовиків “Вагнера”.

    Довідка: 70-річний Яків (Ян) Таксюр – письменник, гуморист і сатирик, відомий своїми проросійськими поглядами. У 1993-2010 роках працював у газеті “Киевские ведомости”, де очолював “Клуб Голохвастова”.

    Саме він є автором вірша-фейку, що приписують Тарасові Шевченку: “Отак подивишся здаля / На москаля, / І ніби справді він людина…”

    2017 року отримав орден Нестора Літописця II ступеня від митрополита УПЦ Московського патріархату Онуфрія.

    Останніми роками багато лобіював інтереси Російської Православної Церкви та поширював кремлівські наративи, зокрема про “фашизм” в Україні.

    10 березня 2022 року Яна Таксюру затримали співробітники СБУ.

    Найсвіжіше

    Популярне