П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Священномученик 18 століття Неофіт Критський офіційно проголошений святим Румунською Церквою

    Священномученик Неофіт Критський, який був митрополитом Валахії у 1738-1753 роках, був офіційно проголошений святим під час недільної церемонії на престольному святі патріаршого собору Румунської Церкви в Бухаресті.

    Документ про канонізацію нового святого зачитав єпископ-помічник патріарха Варлаам, передає orthodoxtimes.com

    Церемонія канонізації відбулася на сцені біля патріаршого собору в присутності Патріарха Румунського Даниїла.

    Поки єрархи та служителі патріаршого собору вшановували ікону новоканонізованого святого, хор співав тропар святого Неофіта.

    Ікона священномученика Неофіта Критського також була поміщена для поклоніння поруч з мощами святих рівноапостольних Костянтина і Олени.

    Священний Синод Румунської Православної Церкви затвердив канонізацію митрополита Неофіта Критського на своєму засіданні 28 жовтня 2022 року, встановивши дату пам’яті 16 червня.

    Святитель Неофіт був видатним прихильником скасування кріпосного права у Валахії.

    Він звільнив усіх селян з митрополичих маєтків, заснував народну школу, заснував митрополичу бібліотеку, друкував богослужбові та навчальні книги румунською мовою.

    Відійшов до Господа 16 червня 1753 року, отруєний лікарем князя, який був незадоволений тим, що митрополит був на боці народу, і поскаржився на його неправомірні дії представнику султана.

    Канонізація святого Неофіта показує, що Румунська Православна Церква продовжує традицію шанування єпископів, які працювали на благо суспільства, особливо незаможних.

    Нагадаємо, Румунські священники роздумували про штучний інтелект на конференції. Також місто Афіни вручило Вселенському патріарху найвищу відзнаку.

    Найсвіжіше

    Популярне