Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Митрополит УПЦ (МП) переконує, що вони “незалежна” Церква, що отримала “Томос” у 1990 році

    Митрополит УПЦ (в єдності з МП) Климент (Вечеря) заявив, що УПЦ (МП) нібито не має жодних зв’язків із Московським патріархатом. За його словами, вона ще в 1990-му отримала свій “томос”.

    Так речник УПЦ (МП) спробував виправдати її “незалежний” статус від  РПЦ запевняючи, що вона “не має зв’язків” із Москвою. Пояснення він давав в інтерв’ю “Телеграфу”.

    “Ці зв’язки де-факто зникли набагато раніше. Статутні документи УПЦ виписані так, щоб було чітко визначено самостійний статус УПЦ, який не передбачає жодного підпорядкування Московському патріархату “, – каже єрархь.

    Він стверджує, що УПЦ “томос” дістався ще десятки років тому (ПЦУ отримала томос у січні 2019 року від Вселенського патріарха, – прим. ред.). На “підтвердження” своїх слів митрополит УПЦ МП назвав грамоту патріарха Московського Алексія II митрополиту Київському та всієї України Філарету від 27.10.1990 року.

    “Мені здається, що це формулювання вичерпно відповідає на всі питання щодо того, чи є залежність. Написано, що вона незалежна!” – висловився митрополит Климент.

    Водночас він не зміг чітко пояснити, чому тоді “незалежна” від Московського патріархату УПЦ торік у травні взялася змінювати свій статут. Священнослужитель каже, що його міняли кілька разів за вказані три десятиліття “томосу”, а в 2022-му Собор УПЦ просто “максимально точно сформулював” статус цієї церкви “відповідно до того вихідного документу, яким вона створювалася з екзархату”.

    На уточнюючі запитання, які викривають суперечності щодо цього питання, зокрема пункти згаданої Грамоти, де УПЦ (МП) підпорядковується рішенню Архієрейського Собору РПЦ від 1990 року, Климент відповів, що УПЦ як “самостійна і незалежна” вправі сама редагувати надалі статутні документи.

    Розмови про “якусь залежність” УПЦ від РПЦ священнослужитель назвав дуже примітивними. На його переконання, жоден з тих, хто цією залежністю дорікав церкві, “не міг навести бодай якогось законного, канонічного прикладу на свою користь”. Проте Климент не бере до уваги експертизу ДЕСС, яка показала, що УПЦ досі є структурним підрозділом Московського патріархату. Такої ж думки і суд, який вимагає унормувати назву УПЦ (МП).

    “У чому полягає наша залежність? Покажіть її? Де її можна відстежити в реальному церковному житті? Ніхто не може відповісти навіть, як УПЦ була залежна від МП, наприклад, 10 років тому? Дорікають, що наш предстоятель був членом Синоду РПЦ. “Був”, і зараз не є… А з РПЦ жоден представник Синоду, ні патріарх, ні архієрей, ніколи не мали канонічних можливостей для впливу на буття УПЦ”, – заперечив Климент.

    Водночас він визнав відсутність документального підтвердження (листа), що предстоятель УПЦ вийшов з Синоду РПЦ, заявивши, що їхній змінений статут “набагато значущий”, аніж якісь листи.

    Варто зазначити, що “томос” про який говорить митрополит Климент, єрарх ПЦУ, митрополит Олександр (Драбинко) називав “фільчиною грамотою“.Грамоту патріарха РПЦ Алєксія у світовому православ’ї не сприймають як Томос про автокефалію. Це є внутрішнім документом РПЦ.

    Що у підсумку?

    Пояснення митрополита Климента щодо незалежності УПЦ МП від РПЦ містять низку суперечностей і не витримують критики. Ось кілька важливих моментів:

    1. Так званий “томос” від РПЦ, на який посилається митрополит Климент, не є справжнім томосом про автокефалію. Грамота патріарха Алєксія є внутрішнім документом РПЦ, її не визнає світове православ’я.
    2. У статуті УПЦ МП досі присутня згадка про грамоту Алєксія ІІ, яка своєю чергою підпорядковує УПЦ (МП) рішенням Архієрейського Собору РПЦ. І хоча статут був змінений у травні 2022 року, цей пункт залишилися і стоїть першим.
    3. Експертизи із ДЕСС показали, що УПЦ МП є структурним підрозділом РПЦ, а суд вимагає унормувати її назву.ї

    Все це чітко свідчить про залежність УПЦ (МП) від РПЦ, незважаючи на заперечення митрополита Климента. Тому його слова про “незалежність” є непереконливими і спростовуються фактичними обставинами.

    Найсвіжіше

    Популярне