Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Зеленський попросив папу Франциска засудити російські злочини в Україні

    У суботу, 13 травня, папа Франциск прийняв на аудієнції у Ватикані президента України Володимира Зеленського.

    Про це повідомляє Vatikan News.

    “Дякую за цей візит”, – сказав папа, вітаючи президента України, на що він відповів: “Це велика честь”.

    Під час розмови йшлося про гуманітарну та політичну ситуацію в Україні, спричинену війною. Папа запевнив у своїх постійних молитвах, що засвідчують його постійні прилюдні заклики, починаючи від лютого минулого року. Обоє погодилися щодо необхідності й надалі здійснювати гуманітарні зусилля на підтримку населення.

    Пресслужба Престолу зазначає, що Папа підкреслив невідкладність “жестів людяності” щодо найбезпорадніших, невинних жертв війни.

    Святіший Отець подарував бронзову скульптуру оливкової гілки як символ миру, а також спеціальні видання документів понтифікату, між якими – Послання на цьогорічний Всесвітній день миру та збірка «Енцикліка про мир в Україні», до якої ввійшли всі виступи Папи Франциска на тему війни в Україні, сказані протягом перших дев’яти місяців повномасштабної російської агресії.

    Президент подарував Святішому Отцеві картину «Втрата, 2022-58» українського митця Олексія Ревіки, присвячену загибелі дітей внаслідок війни, та композицію «Неопалима» Юрія Вакуленка, що зображує ікону Матері Божої у вогні, вірізблену на пластині бронежилета.

    Зазначається, що це була друга зустріч Папи Франциска і Володимира Зеленського, який свій перший візит до Ватикану здійснив 8 лютого 2020 року. Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Святіший Отець тричі спілкувався з Президентом України по телефону. Перша така розмова відбулася вже 26 лютого 2022 року.

    Зі свого боку, президент України повідомив, що вдячний за особисту увагу Папи до трагедії мільйонів українців.

    Володимир Зеленський також наголосив і на десятках тисяч депортованих дітей.

    “Маємо докласти всіх сил задля повернення їх додому”, – написав він.

    Крім цього, президент попросив засудити російські злочини в Україні. Бо не може бути рівності між жертвою та агресором.

    Також Володимир Зеленський розказав Папі про формулу миру як єдиний дієвий алгоритм досягнення справедливого миру. Запропонував приєднатися до її реалізації.

    Найсвіжіше

    Популярне