Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    МЗС України закликає Росію розблокувати собор ПЦУ у Сімферополі

    Міністерство закордонних справ України закликає Росію негайно розблокувати вільне функціонування кафедрального собору святих рівноапостольних Володимира та Ольги в Сімферополі.

    Про це йдеться у коментарі МЗС України, передає Укрінформ.

    «Захоплення Катедрального собору в Сімферополі – це чергове придушення свободи совісті та віросповідання, яке здійснює рф на захоплених українських землях. Перелік та кількість викраденого окупантами церковного майна, зруйнованих храмів, ув’язнених людей за їхню віру, замордованих мирян, викрадених священнослужителів щоденно зростають», – зазначає зовнішньополітичне відомство.

    У МЗС відзначають, що нехтування Росією міжнародними зобов’язаннями за міжнародним гуманітарним правом як держави-окупанта, зокрема щодо дотримання в тимчасово окупованому Криму права на свободу релігії та віросповідань, а також утиски релігійних меншин і громад, у тому числі проведення обшуків, руйнування споруд релігійного призначення, молитовних місць та примусове незаконне виселення з них, цькування та переслідування парафіян і священиків Православної Церкви України, протестантських церков, мусульманських громад тощо, засуджуються, серед іншого, в резолюції Генеральної Асамблеї ООН 77/229 «Ситуація з правами людини в тимчасово окупованих Автономній Республіці Крим та м.Севастополь, Україна», а також у заявах Голови Міжнародного альянсу з питань свободи релігій та віросповідань «Про ситуацію в Україні» та «Щодо роковин російського вторгнення в Україну».

    МЗС підкреслює, що Росія має негайно розблокувати вільне функціонування Катедрального собору святих рівноапостольних Володимира та Ольги в Сімферополі та припинити порушення прав вірян Православної Церкви України в Криму та на інших окупованих територіях.

    Всі випадки насильства проти українських священнослужителів, знущання з вірян, руйнування храмів, мечетей, синагог і молитовних місць, а також пограбування сакральних споруд належним чином фіксуються і документуються уповноваженими органами влади України, застерігає міністерство, відзначаючи, що жоден із цих випадків не залишиться непокараним, жоден російський злочинець не уникне відповідальності.

    МЗС України також закликає міжнародну спільноту, зокрема учасників Міжнародної Кримської платформи, засудити утиски прав вірян в Криму з боку російської окупаційної адміністрації та посилити політико-дипломатичний та санкційний тиск на москву.

    Найсвіжіше

    Популярне