Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Попередник Святої Софії: у Стамбулі розпочато розкопки візантійського храму

    У багатій на артефакти давніх часів землі Туреччини археологи почали розкопки в храмі Святого Полієвктоса в районі Сарачхани, розташованому практично в центрі міста.

    Храм був створений між 524 та 527 роками нашої ери у роки правління Юстина I, пише “Телеграф”.

    Будівництвом опікувалася Анікія Юліана – римська імперська принцеса. До будівництва собору Святої Софії залишалося приблизно десять років, тому споруда ненадовго стала найбільшим храмом міста.

    Святилище було прикрашене перськими декоративними елементами Сасанідів і стало піонером архітектурного стилю купольної базиліки, який був удосконалений при створенні Святої Софії.

    Історія храму після побудови практично невідома. Він простояв до XI століття, але згодом занепав, і деякі архітектурні елементи були видалені. Після землетрусу в 1010 році нашої ери деякі фрагменти були використані для будівництва базиліки Святого Марка у Венеції.

    Руїни собору Святого Полієвктоса були виявлені у 1960-х роках, але дозвіл на проведення робіт археологи отримали лише у наші дні.

    У ході нинішніх розкопок було знайдено важливі декоративні кам’яні та архітектурні елементи, причому найпомітнішим відкриттям стала частина тулуба статуї, що зображує чоловічу фігуру, вирізану з мармуру.

    Скульптура була знайдена приблизно на один метр нижче рівня поверхні і датується пізньоримським періодом — III-IV століттями нашої ери.

    Найсвіжіше

    Популярне