Субота, 4 Травня, 2024
Бiльше

    Папа: міжрелігійний діалог передбачає взаємну повагу

    У п’ятницю, 5 травня, Папа Римський Франциск прийняв на аудієнції учасників конференції, організованої Інститутом міжрелігійного діалогу в Аргентині. У своєму слові понтифік зосередився на умовах, які передбачають плідну співпрацю між релігіями.

    Ділячись своїми спогадами, що сягали дитинства, Франциск підкреслив, що християнські конфесії не завжди вели діалог, у його дитячому віці панувала атмосфера осуду та зневага один одного. Від своєї бабусі він почув «першу екуменічну промову» свого життя. Коли йому було близько чотирьох років, під час прогулянки вони зустріли представниць євангельського руху «Армія спасіння». «Хто вони?», – запитав малий Хорхе, на що бабуся відповіла: «Вони протестанти, але вони хороші». Крім того, Папа Римський розповів про добрі стосунки з євреями, які були його однокласниками. «Ми ведемо діалог, кожен розповідає про свій власний досвід, який є досвідом Бога», – сказав Папа Франциск, додаючи, що Господь є Отцем усіх, проявляючись у різних культурах та провадячи нас до діалогу, повідомляє Vatican News.

    «Вчора після обіду я провів дві з половиною години, дві довгі години, з польськими євангельськими пасторами різних євангельських деномінацій, а також з деякими польськими єпископами. І як шанобливо кожен розповідав про свою подорож!» – вів далі Святіший Отець. За його словами, ми не є окремими островами, і в діалозі ми не повинні говорити іншим: «Моя Церква єдина, правдива, а ви належите до другого чи четвертого сорту». «Я переконаний, що шлях, яким я йду, є той, якого Бог хоче, щоб був істинним для мене, – пояснив Папа. – І тому, коли я говорю про своє віровизнання, задля послідовності я скажу: “Ні, воно є істинним”», але я поважаю шлях інших, які, у свою чергу, кажуть: “Ні, ось це є істинним”. І це не релятивізм, це повага і співіснування». На завершення він попросив помолитися одні за одних, щоби ступати спільно вперед.

    Найсвіжіше

    Популярне