Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Громада на Волині інвентаризує землі під монастирем УПЦ (МП)

    Зимнівська громада на Волині зробила перший крок щодо заборони діяльності та припинення договорів оренди з релігійними організаціями УПЦ (МП) та вирішила провести інвентаризацію земельних ділянок, якими користуються релігійні організації у ТГ.

    Відповідне рішення “Про проведення інвентаризації земельних ділянок, що перебуваю у використанні релігійними організаціями, які легалізовані в Україні, під культовими будівлями на території Зимнівської громади” прийняли депутати сільської ради на сесії 3-го травня, повідомляє “БУГ”.

    У Зимному знаходиться одна з найбільших святинь УПЦ (МП) – Зимненський ставропігійний жіночий монастир, де матушка Стефанія досі молиться за зрадника України Віктора Медведчука, який був частим гостем “обителі”. Крім цього, УПЦ (МП) підпорядковується ще декілька храмів на території громади, зокрема у Льотничому, Хмелеві, Микуличах, Хворостові, Нехворощах. У селі Чесний хрест наприкінці минулого року релігійна громада прийняла рішення про перехід до ПЦУ.

    Проте не всі обранці громади поділяють таку думку. Так Лілія Стащук із села Житані звернулася із депутатським запитом до сільського голови В’ячеслава Католика та депутатів Зимнівської сільської ради із пропозицією скликати позачергову сесію та включити в порядок денний питання “Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та заборону діяльності Української православної церкви московського патріархату на території Зимнівської сільської ради” у зв’язку із антиукраїнською та антидержавницькою позицією релігійних організацій УПЦ (МП) (офіційно зареєстрованої, як Київська митрополія Української православної церкви). Його підтримали 14 депутатів із 16-ти присутніх.

    Своєю чергою, юристка сільради зачитала присутнім статті із Конституції України про свободу віросповідання та закон “Про свободу совісті та релігійні організації”, попереджаючи про неправомірність можливих прийнятих рішень та зазначила, що рішення про зміну підлеглості має приймати релігійна громада.

    На що депутати відповіли, що мають право висловити та показати свою позицію, а також до їхніх повноважень належить розірвання договору оренди земельних ділянок, якими користуються релігійні організації УПЦ (МП). Також депутати висловили обурення щодо продовження договору оренди у 2019 році очільником Волинської ОДА Юрієм Погуляйком Зимненському монастирю, коли п’ятий рік в Україні тривала війна з Росією.

    Тож, в результаті після тривалих дискусій, депутати прийняли рішення про проведення інвентаризації земельних ділянок, що перебувають у використанні релігійними організаціями та підтримали запит, щодо винесення на позачергову сесію питання про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та заборону діяльності Української православної Церкви (в єдності з Московським патріархатом) на території Зимнівської сільської ради.

    Найсвіжіше

    Популярне