Неділя, 19 Травня, 2024
Бiльше

    “Дорога до миру цікавить всіх” – Папа Римський про зустріч з архиєреєм РПЦ в Будапешті

    Папа Римський Франциск назвав архиєрея Російської православної церкви (РПЦ) митрополита Будапештського Іларіона (Алфєєва) “інтелігентною людиною, з якою можна говорити” і що “ці стосунки потрібно підтримувати”.

    Так понтифік відповів на запитання італійської журналістка чи митрополит Іларіон, з яким Папа Римський зустрічався цими днями, та й угорський прем’єр-міністр Орбан можуть стати “каналами контактів з Москвою, щоби пришвидшити мирний процес для України, або уможливити зустріч з Путіним”, повідомляє Vatican News.

    “Я думаю, що мир твориться, налагоджуючи канали, ніколи не можливо творити мир через замкнутість. Я всіх заохочую відкриватися на стосунки, відкривати канали дружби. Але це не легко”, – сказав Папа Римський.

    Якщо йдеться про митрополита Іларіона, понтифік сказав: «Він – інтелігентна людина, з якою можна говорити. Й ці стосунки потрібно підтримувати. Бо якщо говоримо про екуменізм, – це подобається, це не подобається, – ми повинні простягнути руку всім, але також прийняти простягнуту руку”.

    Щодо стосунків з патріархом Кірілом, понтифік сказав, що говорив з ним лише один раз через Zoom на початку війни, а потім через митрополита Антонія (Сєврюка), що став наступником Іларіона.

    “Є відкладена зустріч, яку ми повинні були мати в Єрусалимі минулого року, але через війну вона відкладена”, – додав він, зауваживши, що з росіянами основним каналом стосунків є посол РФ при Святому Престолі, який вже завершує свій мандат.

    На запитання про те, чи існує можливість посередництва з боку митрополита Іларіона чи Віктора Орбана для пришвидшення мирного процесу чи організації зустрічі з Путіним, Папа Римський сказав, що “про це все говориться, бо дорога до миру цікавить всіх”.

    “Я готовий. Я готовий зробити все те, що потрібно зробити. Також тепер триває певна місія, але вона ще не є публічною”, – додав понтифік.

    Найсвіжіше

    Популярне