Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Папа Франциск в Угорщині зустрівся з підсанкційним митрополитом РПЦ та українськими біженцями

    Папа Римський Франциск під час візиту до Угорщини приватно зустрівся з митрополитом Будапештським і Угорським, колишнім головою Відділу зовнішніх зв’язків московського патріархату Іларіоном (Алфєєвим), проти якого в Україні запроваджені санкції. Також понтифік поспілкувався з українськими біженцями.

    Про це повідомляє Vatican News.

    Зустріч відбулася в Нунціатурі — посольстві Святого Престолу в Будапешті — і тривала близько 20 хвилин.

    Зазначається, що глава католицької церкви привітав митрополита Іларіона обіймами та поцілував його панагію.

    Востаннє Папа Франциск та митрополит Іларіон зустрічалися 22 грудня 2021 року у Ватикані. Тоді вони обговорили «деякі питання спільного занепокоєння» та зобов’язалися «шукати конкретні людські та духовні відповіді», пише Vatican News.

    Вперше Франциск зустрівся з Іларіоном 20 березня 2013 року, тобто наступного дня після того, як став главою католицької церкви.

    За рішенням Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України митрополит Іларіон перебуває під санкціями в Україні. Його внесли до підсанкційного списку разом із ще 21 діячем РПЦ 23 січня 2023 року. Президент України Володимир Зеленський пояснив, що ці «громадяни росії, прикриваючись духовністю, підтримують терор та геноцидну політику».

    Санкції передбачають блокування активів, обмеження торговельних операцій, повне припинення транзиту ресурсів, польотів та перевезень територією України, припинення надання електронних комунікаційних послуг і використання електронних комунікаційних мереж на території України та інше.

    Зустріч із біженцями

    Також Vatican News повідомляє, що Папа Франциск на другий день свого перебування в Будапешті зустрівся зі знедоленими та біженцями, зокрема українцями, які змушені були втікати від російських обстрілів.

    Серед них сім’я Олега, який разом із дружиною та п’ятьма дітьми був змушений покинути рідне місто Дніпро, яке обстрілювали російські ракети.

    «Любов, яку Ісус дарує нам і якою Він наказує нам жити, так допомагає викорінити в суспільстві, містах і місцях, де ми живемо, зло байдужості та егоїзму й наново запалює надію на нове людство, більш справедливе і братерське», — підсумував історію українського біженця Франциск.

    Найсвіжіше

    Популярне