Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    На Львівщині реставруватимуть найдавнішу дерев’яну церкву

    Відбулася виїзна нарада науково-реставраційної ради, під час якої розглядали питання реставрації дерев’яної церкви Зіслання Святого Духа у селі Потелич.

    Пам’ятка датується 1502 роком і належить до Списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Церква знаменита своїми різночасовими розписами – XVII та XVIII століть, повідомляє “Район.Історія”.

    “Церква в Потеличах – одна із найважливіших святинь Львівщини. До питання її відновлення маємо підходити дуже виважено, адже вона у числі світового архітектурного спадку, і від наших сьогоднішніх рішень, фаховості виконання запланованих реставраційних робіт, якості матеріалів залежить, у якому стані збережемо цю унікальну церкву для нащадків”, – зазначила директорка департаменту архітектури і містобудування Олена Василько.

    Під час наради фахівці оглянули інтер’єр та фасади пам’ятки, окреслили можливості їхнього збереження, обговорили план виконання реставраційних робіт. У фокусі уваги була східна стіна нави – цінна пам’ятка монументального мистецтва, на якій містяться два автентичні розписи.

    Цьогоріч для виготовлення науково-проєктної документації на реставрацію стінопису та іконостасу церкви виділили сто тисяч гривень.

    Найсвіжіше

    Популярне