Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Архімандрит Авраамій взяв участь в урочистому відкритті церкви Спаса на Берестові

    У вівторок, 18 квітня, до Міжнародного дня пам’яток і визначних місць та українського Дня пам’яток історії та культури Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» провів урочисте відкриття для відвідування унікальної пам’ятки давньої київської архітектури – церкви Спаса на Берестові.

    Захід відбувся за сприяння та участі в. о. генерального директора Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» Максима Остапенка, повідомляє пресслужба ПЦУ.

    З благословіння предстоятеля Православної Церкви України Блаженнійшого митрополита Епіфанія в урочистому відкритті взяв участь виконуючий обов’язки намісника Києво-Печерської Лаври архімандрит Авраамій.

    Архімандрит Авраамій у своєму слові найперше передав всім присутнім вітання з Пасхою від Священноархімандрита Свято-Успенської Києво-Печерської лаври Блаженнійшого митрополита Епіфанія, а також наголосив на важливості збереження національних пам’яток, на важливості спільних добрих справ Церкви та Національного заповідника.

    «Коли є однодумність, коли є єдність, то ми стаємо сильними і непереможними. За понад триста років у ці стіни Лаври повернулася рідна мова, що вже є свідченням перемоги», – підкреслив архімандрит Авраамій.

    Нагадаємо, що церква Спаса на Берестові збудована наприкінці XI або на початку XII ст. – можливо, коштом Володимира Мономаха. У ХV столітті храм був зруйнований кримським ханом Менґлі І Ґіреєм, після чого зберігся лише перший ярус прямокутного притвору. У XVII столітті церкву реставрували в стилі українського бароко за сприяння святителя Петра Могили. На початку ХIX століття до церкви прибудували дзвіницю у стилі класицизму. Такою вона збереглася до сьогодні. У 1990 році разом із Києво-Печерською Лаврою церква була включена до списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО.

    Найсвіжіше

    Популярне