П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    Великдень у громадах Вселенського патріархату в Литві

    По всій Литві у великодніх богослужіннях взяли участь численні християни-православні віряни, які належать до Вселенського патріархату. Священнослужителі Вселенського патріархату молилися з громадами вночі та вранці у Вільнюсі, Каунасі, Клайпеді, Анікщяї та Обеляї (Рокішкський район). Богослужіння проходили литовською, українською, білоруською та слов’янськими мовами.

    Чи не вперше в історії Литви українська православна громада змогла відслужити пасхальне богослужіння українською мовою, а білоруська – білоруською, повідомляють місцеві ЗМІ.

    Хоча громада Вселенського Константинопольського патріархату ще не має власного храму, римо-католицька, євангелічно-лютеранська та євангелічно-реформатська громади, орендарі колишньої Лукішкської в’язниці, а також музей А. Баранаускаса та А. Вієнуольса надали свої приміщення для проведення богослужінь. Звичайно, Церква – це не будівля, а люди, і дуже приємно бачити, як вона зростає і зміцнюється тут, побудована на міцному фундаменті Вселенського Патріархату, зазначають у місцевому виданні.

    Наразі в громаді Вселенського Константинопольського Патріархату в Литві служать 7 священників і 1 диякон, а вірні Патріархату розкидані по різних містах Литви, але тільки у Вільнюсі, Каунасі та Клайпеді щонеділі відбуваються богослужіння – інші міста священники відвідують періодично.

    Духовний Фронт України повідомляв, що Вселенський патріарх схвалив апеляцію священників з Литви, покараних РПЦ.

    Нагадаємо, патріарх Варфоломій зустрівся з міністром МЗС Греції. Він також впевнений, що світ потребує Воскресіння як ніколи.

    Найсвіжіше

    Популярне