П’ятниця, 26 Липня, 2024
Бiльше

    Просити не можна варити: Дилема УПЦ (МП)

    У Великий Четвер, 13 квітня, Українська православна Церква (в єдності з Московським патріархатом) урочиста проголосила про звершення чину Мироваріння «вперше у Києві після 110-річної перерви». Мовляв, це є ознакою «повної самостійності і незалежності» УПЦ (МП). Чому це, м’яко кажучи, неправда – розбирався «Духовний Фронт України».

    Що таке Святе Миро

    Святе Миро — спеціально приготована і освячена ароматична олія, що використовується в Таїнстві Миропомазання, а також при освяченні новозбудованого храму, для помазання антимінса, престолу і стін. Іншими словами, без Святого Мира Церква не може здійснювати низку чинів та одне з Таїнств.

    Згідно з Євангелієм від Матвія три мудреці зі Сходу принесли в дар новонародженому Ісусу золото, ладан і Миро.

    Хто має право на Мироваріння

    Святе Миро спочатку готували всі Церкви і єпископи в цілому. Однак у VIII столітті Мироваріння доручили виключно Вселенському Патріархату, з обґрунтуванням, що ця велика подія символізує єдність між усіма християнами.

    Церкви, які з різних причин, таких як війни, окупації, варварські набіги, просили і отримували від Вселенського Патріархату дозвіл на виготовлення Святого Мира через неможливість спілкування з Константинополем.

    Так, доручення на приготування Мира Вселенський Патріархат надав Церквам Росії, Сербії та Румунії.

    Церкви, що мають право варити миро:

    Вселенський Патріархат
    Патріархат Румунії Патріархат Грузії
    Патріархат Росії Патріархат Сербії

    Церкви, що отримують миро від Вселенського Патріархату:

    Патріархат Александрії Патріархат Антіохії
    Патріархат Болгарії Патріархат Єрусалима
    Церква Кіпру Церква Греції
    Церква Польщі Церква Албанії
    Церква Чеських земель і Словаччини Церква України

    Мироваріння в Україні

    Від моменту Хрещення Руси у Х столітті Київська митрополія отримували Святе Миро з Константинополя. Це тривало до XV століття, коли османи в 1453 році захопили столицю Візантійської імперії – Константинополь, місце перебування Царгородських патріархів.

    Упродовж наступних 460 років священним правом Православної Церкви в Україні було Мироваріння (навіть перебуваючи вже під владою Московської Церкви). Практика Мироваріння в Києві зупинилася під час Першої світової війни, на яку незабаром наклалися події більшовицького перевороту. Наступні майже80 років православна Церква в Україні отримували Святе Миро з Москви.

    Ситуація змінилась із здобуттям незалежності України. Після утворення Української православної Церкви (Київського патріархату) у той час патріарх Філарет оголосив про відновлення Мироваріння в Києві. Перший чин Мироваріння в УПЦ (КП) здійснили у 1998 році, потім ще двічі: у 2014 та 2018 рр.

    Водночас УПЦ (МП) далі продовжувала отримувати Свято Миро з Москви. Але офіційно те, що УПЦ (МП) має отримувати Миро від Московського патріарха, зафіксовали лише у 2017 р. в новій редакції статуту РПЦ.

    27 травня 2022 року Собор Української православної Церкви (в єдності з Московським патріархатом) проголосив УПЦ (МП) як «повністю самостійну  незалежну» і мав міркування про «відновлення» Мироваріння в Києві. Рішення про самостійне Мироваріння Синод УПЦ (МП) ухвалив 23 листопада 2022 року.

    Що заявляють в УПЦ (МП)

    У Великий Четвер, 13 квітня, предстоятель Української православної Церкви (в єдності з Московським патріархатом) митрополит Онуфрій звершив Божественну літургію та чин освячення Мира у Свято-Пантелеймонівському жіночому монастирі (Феофанія).

    «За Божественною літургією відбулось освячення Мира, вперше у Києві після 110-річної перерви», – йдеться у повідомленні Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ (МП).

    «Виготовлення Мира у Києві відновлюється у час повної самостійності і незалежності Української Православної Церкви. Таке рішення Собор УПЦ ухвалив 27 травня 2022 року», – наголошують в УПЦ (МП).

    Які це матиме наслідки?

    Жодних. У своїх повідомленнях автори УПЦ (МП) уникають слів “помісна”, “автокефальна” Церква. Як і на Соборі в травні минулого року. Але саме ці терміни є канонічно правильними для визначення дійсної незалежності Церкви. Нагадаємо, Мироварінням свого часу займалась і ніким не визнана Українська православна Церква (Київського патріархату). Але чин освячення Мира тоді аж ніяк не змінив статус УПЦ (КП) в очах Світового Православ’я.

    Також не є правдою, що «відбулось освячення Мира, вперше у Києві після 110-річної перерви». Патріарх Філарет освячував у Києві Миро у 1998 році, 2014-му та 2018-у.

    Також право на Мироваріння не є самопроголошеним. Поважаючи себе Церкви, навіть стародавні Патріархати, не самопроголосили своє право на Мироваріння, а отримують Святе Миро від Вселенського Патріархату.

    УПЦ (МП) опинилось в ситуації, як і УПЦ (КП)свого часу, що Миро треба просити у Москви, з якою начебто порвали зв’язки, або в Константинополі, з яким УПЦ (МП) досі не відновило спілкування. А Святе Миро десь треба ж брати.

    Найсвіжіше

    Популярне