Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Чому росія переходить на рейки релігійної війни? Пояснення від Центру протидії дезінформації

    Останнім часом спостерігається стала тенденція використання кремлем релігійного фактору в позиціонуванні «спеціальної військової операції» як «священної війни» проти «розкольників» православ’я в Україні та на Заході.

    Використання церкви для консолідації суспільства в критичні для країни періоди – це відпрацьована з часів радянської влади тактика, вважають в Центрі протидії дезінформації.

    Так, 1941 року, коли німці стояли під москвою, сталін змінив терор православ’я 1930-х років на часткову легалізацію російської православної церкви в обмін на патріотичну позицію її віруючих. Було відновлено патріаршество, синод, дозволено архієрейські собори, єпархії рпц, відкрито багато парафій та церков, дозволено монастирі, храмам було повернуто мощі деяких шанованих святих. На державному рівні підтримувалися релігійні організації рпц на окупованих територіях, де, до речі, німці часто не перешкоджали церковному відродженню. Проте після війни сталін повівся з віруючими за звичайним для нього віроломним сценарієм і помірна легалізація швидко змінилася новим витком репресій.

    Нині, коли рф «загрузла» у війні з Україною, релігійна тематика знову на порядку денному. Цього разу інформаційна операція на релігійному ґрунті покликана, з одного боку, об’єднати під релігійним прапором народи рф для досягнення цілей «сво», а з іншого – звинуватити Україну в релігійній нетерпимості та розв’язати всередині нашого суспільства ворожнечу на релігійному ґрунті. Основним наративом кремлівської пропаганди стає просування образу воїна-визволителя, який виконує в Україні «священну місію» з очищення православної церкви від «українців-безбожників».

    Головним інструментом російської гібридної війни на релігійному ґрунті була обрана Українська православна церква московського патріархату (УПЦ мп).

    УПЦ мп є підпорядкованим кремлю елементом російської православної церкви (рпц) в Україні. Її адепти надавали підтримку вторгненню росії в Крим і на Донбас у 2014 році, а в 2022-му російські солдати використовували храми УПЦ мп як військові склади, гарнізони та навіть бойові позиції.  Митрополит УПЦ мп П. Лебідь не приховував свої зв’язки з росією, неодноразово ображав релігійні почуття українців та закликав молитися за московського патріарха.

    На тлі розгорнутої кремлем цілеспрямованої кампанії зі звинувачення українського уряду в переслідуванні УПЦ мп, сама ж росія проводить на окупованих територіях справжні релігійні чистки та систематичне викорінення «небажаних» релігійних організацій.

    Як зазначають в ЦПД, з моменту повномасштабного вторгнення окупаційна влада примусово перевела на користь УПЦ мп щонайменше 26 культових споруд Православної церкви України (ПЦУ), вбила або захопила щонайменше 29 священнослужителів або релігійних лідерів, а також навмисно зруйнувала щонайменше 13 релігійних об’єктів. До того ж російська окупаційна влада ліквідує богослужіння українською мовою. Також стало відомо, що рпц планує відправити на окуповані території України своїх священників, а патріарх кирило закликав священнослужителів «мобілізувати» парафіян, щоб вони збирали гроші, речі та продукти для окупантів. Ба більше, СБУ повідомила про підозру російському протоієрею київської єпархії УПЦ мп а.ткачову. Це він закликав російських солдатів вбивати українців та наносити релігійні написи на російські снаряди, які агресор використовує для ракетних ударів по українських містах. До речі, московський клірик виявився випускником факультету спецпропаганди військового інституту міністерства оборони срср у москві.

    Крім ПЦУ, російські окупаційні сили переслідують і інші конфесії, які у культурному відношенні є українськими. Зокрема, репресують членів протестантської меншини, називаючи їх «американськими шпигунами», «сектантами», «ворогами російського православного народу». Їм погрожують винищенням так само, як російські сили вчинили з мусульманським кримськотатарським населенням після окупації півострова у 2014 році.

    Отже, росія продовжуватиме використовувати УПЦ мп та релігію як зброю для розпалювання соціальної напруги в Україні та впливу на бойові дії, підкреслюють в ЦПД. Тому, на тимчасово окупованих територіях України прогнозується подальше посилення кампанії релігійних репресій і знищення релігійних організацій, які не є залежними від контролю кремля. Проте спроба виправити ситуацію на фронті під прапором захисту християнства чи християнських цінностей та звинувачень України в релігійній нетерпимості приречена на поразку.

    Нагадаємо, Інститут вивчення війни зазначив, що путін повністю контролює усі церкви в Росії і хотів це зробити в Україні. Також там назвали УПЦ (МП) залежною релігійною організацією, інструментом російської гібридної війни.

    Найсвіжіше

    Популярне