Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    Інститут вивчення війни: путін повністю контролює усі церкви в Росії і хотів це зробити в Україні

    У понеділок, 9 квітня, Інститут з вивчення війни опублікував звіт, у якому, серед іншого, йдеться про те, що російська влада систематично пригнічує релігійну свободу в Росії.

    Російський уряд відмовляється реєструвати небажані релігійні організації, які він прагне придушити. На думку експертів із Інституту Вивчення Війни, це є навіть елементом державної політики Путіна.

    Ще у 2016 році у ворожій державі набув чинності “закон Ярової”. Згідно з ним всі релігійні організації та церкви мають бути зареєстровані. Як зазначають фахівці, ця ініціатива забороняє проповідування, молитви, розповсюдження релігійних матеріалів та іншу діяльність, якщо та суперечить “офіційній, єдиноправильній повістці”.

    “Російський уряд відмовляється реєструвати небажані релігійні організації. З 2016 року російська влада використовувала широкі положення Закону Ярової, щоб переслідувати американських баптистів і місіонерів п’ятидесятників, які діють у Росії, заборонити більшу частину місіонерської діяльності мормонів і спалити розповсюджені за кордоном Біблії, які належним чином не зареєстровані в державі”, – йдеться в матеріалі.

    Окрім того, там зазначено, що Кремль переслідує, зокрема, такі релігійні меншини у своїй країні: членів Міжнародного товариства свідомості Крішни, членів Фалуньгун, адвентистів сьомого дня, Свідків Єгови, римо-католиків, пресвітеріан, методистів, старообрядців (поморських староправославних), лютеран, членів Української реформатської православної церкви та філії Російської православної церкви за кордоном (РПЦЗ).

    Скажімо, у 2022 році було ув’язнено щонайменше 48 Свідків Єгови, які жили та провадили свою діяльність в Росії. А у 2019 році ворожа поліція заарештувала та депортувала двох американських місіонерів-мормонів. І це ще далеко не всі випадки.

    Сам Кремль продовжує використовувати давні неправдиві наративи про те, що український уряд пригнічує релігійні свободи, як моральне виправдання своєї відмови вести переговори з Україною, ймовірно, в надії налаштувати міжнародну громадську думку проти України. Кремль особливо активно звинувачує український уряд у переслідуванні УПЦ МП.

    Як зазначають аналітики, Кремль намагається впровадити свою державну політику релігійного переслідування на території тимчасово окупованої України. Зокрема, за допомогою “закону Ярової” та так званих “антиекстремістських законів”.

    У 2021 році Генеральна прокуратура Росії визнала “небажаними” чотири групи євангельських християн з Латвії та України, фактично заборонивши організації в Росії. Російська влада в окупованому Мелітополі в серпні 2022 року провела обшук в будинку українського євангельського пастора та звинуватила пастора у зв’язку з тими самими небажаними організаціями, які російська влада заборонила в Росії у 2021 році, зазначили в ISW.

    Окрім того, там констатували, що МВС ворожої держави на Херсонщині ліквідувало підпільну громаду Свідків Єгови в Новософіївці в січні 2023 року через нібито 4 000 одиниць “забороненої літератури”.

    Експерти наголошують, що російські окупаційні посадовці репресують українські релігійні громади на захоплених теренах ще з 2014 року. Наприклад, ватажок загарбників на Донеччині Захарченко заявляв, що його “влада” визнає лише Російську православну церкву Московського патріархату, католицизм, іслам та юдаїзм, а інші релігії – ні.

    Комісія США з питань міжнародної релігійної свободи (USCIRF) встановила, що Росія є одним із найбільших порушників релігійних свобод через її обмежувальну державну політику та переслідування мирної релігійної діяльності

    Нагадаємо, в ISW також нагадали злочини Росії проти парафій на ТОТ. Держава-агресорка намагається знищити Православну Церкву України. Для цього загарбники проводять кампанію переслідування на тимчасово окупованих територіях. Водночас від російських репресій страждають й інші конфесії.

    Найсвіжіше

    Популярне