Неділя, 5 Травня, 2024
Бiльше

    ISW: УПЦ (МП) – це не незалежна релігійна організація, а продовження російської держави та інструмент російської гібридної війни

    УПЦ МП – це не незалежна релігійна організація, а продовження російської держави та інструмент російської гібридної війни. УПЦ МП є підконтрольною Кремлю структурою Російської православної церкви в Україні. УПЦ МП надавала матеріальну підтримку початковому вторгненню Росії до Криму та східних областей України у 2014 році.

    Про це повідомляють в Інституті вивчення війни.

    Російські солдати використовували храми УПЦ МП як військові склади, гарнізони, польові госпіталі та навіть бойові позиції під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році. Один священик УПЦ МП у Лисичанську Луганської області збирав інформацію про своїх конкурентів із священнослужителів ПЦУ та давав вказівки російським солдатам вбити українського священика.

    Повідомляється, що російські сили зробили все можливе, щоб покарати окремих священників УПЦ МП в Україні, які не повністю співпрацювали з російськими військами.

    За повідомленнями, російські війська провели обшук в Олександро-Невському соборі УПЦ МП у Мелітополі в лютому 2023 року з метою реєстрації священників УПЦ МП, які відмовилися молитися за успіх російських військових в Україні або за здоров’я глави РПЦ Кіріла. За повідомленнями, російські солдати викрали священника УПЦ МП, який активно роздавав гуманітарну допомогу українському цивільному населенню в Херсоні у квітні 2022 року.

    «Росія продовжуватиме використовувати УПЦ (МП) і релігію як зброю для розпалювання соціальної напруженості в Україні та для того, щоб впливати на бойові події на фронті», – кажуть аналітики.

    Кремль може закликати до припинення вогню на православний Великдень 16 квітня, як це було на православне Різдво в січні 2023 року. Кремль вибірково закликав до припинення вогню на релігійні свята, щоб вплинути на ситуацію на фронті. Наприклад, Кремль відмовився припинити вогонь на православний Великдень 2022 року, “щоб не дати київським націоналістам перепочинку” під час битви за Маріуполь.

    Кремль може закликати до великоднього перемир’я, оскільки така пауза принесе непропорційно велику користь російським військам і дозволить їм закріпити свої здобутки в Бахмуті та підготувати оборону проти контрнаступу України навесні 2023 року.

    Прихильники міжнародної релігійної свободи повинні підтримати зусилля України у звільненні своїх територій, кажуть в Інституті вивчення війни.

    Релігійна свобода в Україні – особливо свобода релігійних меншин – набагато краще захищена на підконтрольних Україні територіях, ніж у Росії чи на окупованих нею українських землях. Комісія США з міжнародної релігійної свободи (USCIRF) встановила, що Росія є одним з найгірших порушників релігійних свобод через свою обмежувальну державну політику та переслідування мирної релігійної діяльності.

    Найсвіжіше

    Популярне