П’ятниця, 17 Травня, 2024
Бiльше

    У Хмельницькому проголосували за перехід Свято-Покровського кафедрального собору УПЦ (МП) до ПЦУ

    У Хмельницькому біля Свято-Покровського собору більше 1 тис. активістів проголосували за перехід з УПЦ (що в єдності з МП) до ПЦУ.

    Ключі від храму передали ревізійній комісії, яку обрали містяни під час зібрання.

    Про це повідомляє голова ревізійної комісії Юрій Смаль.

    За його словами, до собору зайшла ревізійна комісія, ЗМІ й попередній секретар храму Олександр Рибчинський. Вони описують майно. Далі церкву закриють. Богослужіння у ній до Великодня за східним обрядом не проводитимуть.

    За попередніми даними, на зібрані офіційно зареєструвалося 1235 людей. Священники УПЦ (МП) скасовували вечірнє богослужіння, хоча деякі парафіяни прийшли на службу — підтримати свою церкву.

    Парафіянин Валерій сказав: “Розумієте, у мережі показують відео не повністю, не повністю ролик чомусь показали. З чого все почалося? Показують тільки ті шматки, які вигідні комусь”.

    Валерій та інші парафіяни, яких зібралося до трьох десятків, стояли біля собору та співали молитов, коли кількасот людей вимагали вигнати священник, зафіксованого на відео з побиттям чоловіка в військовій формі у соборі. Решта священників стояли на вході в споруду за ланцюгом поліцейських.

    Хмельничанка Ірина, яка також прийшла на зібрання, сказала: “Хочу, щоб на нашій землі не було нічого російського. Не було російських попів, церква була тільки українською, щоб люди могли говорити українською мовою. Я маю активну громадську позицію, я знала, що мені сюди треба”.

    Поліція час від часу стримувала натиск натовпу, який вимагав, аби диякон вийшов, вибачився та сказав, що залишає службу. Голова ревізійної комісії, яку обрали містяни на зібрані, Юрій Смаль каже: “Зараз всі збуджені й хочуть радикальних дій”.

    Хмельничанин Олександр також долучився до зібрання. Чоловік каже, що присутні військові не дозволили б вчиняти самосуд над священником. На те є правоохоронні органи, додав Олександр: “Ми не будемо попа чіпати, але на нашій землі тільки українці. Українська земля — українська церква”.

    Сьогодні, третього квітня, представники комісії нестимуть документи про перереєстрацію релігійної громади в ОВА, додав Юрій Смаль.

    Нагадаємо, що трохи раніше клірики цього храму побили військового, який намагався задати питання представникам духовенства УПЦ (МП), які служить в соборі. Хмельницький священник також написав заяву до поліції, щодо нападу на нього під час ранкового Богослужіння у  Свято-Покровському кафедральному соборі.
    Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом побиття військового в соборі, повідомила речниця Нацполіції.

    Найсвіжіше

    Популярне