Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Бійка в Хмельницькому: під церквою УПЦ (МП) зібрався мітинг, були сутички

    Сьогодні, 2 квітня, у Хмельницькому біля церкви в якій побили військового, зібрався мітинг.

    Про це повідомляють місцеві Telegram-канали.

    За даними місцевих жителів, сьогодні близько 18:00 хмельничани зібралися біля собору на Володимирській. Активісти кричали “Геть московського попа” та “Слава Україні!”. Також присутні 20 військових, зокрема з 19-го окремого стрілецького батальйону, де служив постраждалий військовий. Ветерани, які служили з ним, зазначили, що зараз він у міській лікарні.

    Проте вже невдовзі після початку, на місці події було помічено перші сутички.

    В обласній адміністрації закликали знизити градус напруги та дати розв’язати конфлікт відповідним службам. Своє відеозвернення перший заступник начальника Хмельницької ОВА Сергій Тюрін опублікував у Telegram.
    Першим про збір на акцію повідомив депутат Хмельницької обласної ради Віктор Бурлик, який і опублікував відео з храму. Учасники акції прийшли з прапорами та плакатом «Московський патріархат — прокляття України». На вхід до собору почепили плакат із написом «КДБ».
    Акція під Свято-Покровським кафедральним собором УПЦ МП у Хмельницькому, 2 квітня 2023 року

    10 хлопців і дівчат залізли через паркан на територію храму, врешті учасники акції потрапили на територію.

    Як повідомляється, біля входу до будівлі на території церкви стоять священники, їх оточують кілька чоловіків спортивної зовнішності.

    В УПЦ МП заявили про штурм собору «радикалами», а інцидент у соборі назвали провокацією.

    Місцевий активіст Дмитро Гуцалюк заявив, що сьогодні має відбутися голосування громади про перехід собору до ПЦУ. Депутат міськради Хмельницького Віталій Підгайчук заявив, що сьогодні буде збір підписів та початок процесу щодо переходу собору до ПЦУ.

    Реакція влади

    Заступник начальника Хмельницької ОВА Тюрін запевнив, що правоохоронці вже розслідують інцидент із побиттям військового і незабаром дадуть правову оцінку діям обох сторін. Він закликав «знизити градус напруги» та дати змогу відповідним службам розв’язати конфлікт у правовий спосіб.

    «Дійсно, війна оголила нерви кожного з нас і зробила непримиренними до багатьох подій та явищ […] Хотів би нагадати, що ми живемо в європейській, цивілізованій країні, де панує верховенство права. Ми не московити і не будемо уподібнюватися їхнім шляхам розв’язання конфліктних ситуацій. Як і личить цивілізованим людям, ми будемо будь-які конфлікти розв’язувати у правовий і законний спосіб», — сказав він.

    Що передувало?

    Депутат Хмельницької обласної ради Віктор Бурлик заявив про побиття військового у храмі УПЦ (МП) у Хмельницькому. З опублікованого ним відео видно, як священник штовхає та б’є ногою чоловіка у військовій формі, після чого разом з іншими військовими виводить його з будівлі.

    За словами Бурлика, цей військовий — Артур Ананьєв, який із початку повномасштабної війни добровольцем пішов на фронт у складі 19 стрілецького батальйону, на війні отримав контузію та черепно-мозкову травму.

    Речниця патрульної поліція розповіла місцевому виданню, що під час богослужіння 26-річний військовий розпочав конфлікт зі священником, а свідки викликали поліцію. Патрульні розв’язували питання про притягнення військового до адмінвідповідальності за статтею про дрібне хуліганство.

    Тим часом у поліції Хмельницької області повідомили, що відкрили кримінальне провадження про хуліганство за побиття військового. Наразі поліцейські з’ясовують усі обставини конфлікту, опитують свідків та учасників події.

    У відповідь міський голова Хмельницького Олександр Симчишин заявив, що всі, хто бив військового, мають бути притягнуті до кримінальної відповідальності. А патрульні, які склали протокол на військового, — звільнені.

    Найсвіжіше

    Популярне