Середа, 27 Березня, 2024
Бiльше

    Бійка парафіян під церквою на Житомирщині: поліція почала перевірку

    Поліція розпочала перевірку за фактом звернень жителів села Сінгури Новогуйвинської громади, які отримали тілесні ушкодження під час спроби увійти до місцевого храму.

    Про це Суспільному розповіла речниця Поліції Житомирщини Алла Ващенко.

    Травми люди отримали 26 березня під час конфлікту, що стався біля місцевого храму.

    “На місці працювали поліцейські Житомирського районного відділу та управління превентивної діяльності. Під час події до поліції надходили повідомлення, на даний час зареєстровано кілька повідомлень у відповідних обліках і за ними триває перевірка”, – каже Алла Ващенко.

    26 березня прихожани ПЦУ села Сінгури прийшли до церкви, аби увійти до храму та провести там інвентаризацію майна. На території перебували прихожани та священик УПЦ МП.

    “Громада попередила виконуючого обов’язки Новогуйвинської ОТГ про те, що громада ПЦУ має намір піти і зняти відповідні пломби і замки та увійти в храм і провести інвентаризацію, – говорить керівник юридичного відділу Житомирської єпархії УПЦ ієрей Іоан Демиденко. – Про це попередили і настоятеля храму отця Вадима. З цього приводу ми надали відповідний лист, що ми не погоджуємося з такою позицією. Ситуація склалася таким чином, що всі були попереджені, приїхали кілька озброєних нарядів поліції, які намагалися слідкувати за порядком. На жаль, діалогу не відбулося”.

    “Тільки громада вирішує, де їм перебувати – це їхнє право. Вчора позвозили людей, священників з різних парафій, і питання: для чого? Люди самі собі вирішують, вони там живуть, вони там молилися, вони цей храм будували. І ці люди, які молилися в цьому храмі, ще тоді в Московському патріархаті, сьогодні вони вирішили приєднатися до Православної церкви України згідно Томосу і храм залишається за ними”, – каже керуючий Житомирсько-Овруцької єпархії Паїсій.

    У 2019 році громада села Сінгури ухвалила рішення про перехід до Православної церкви України. 28 листопада 2022 року храм у селі Сінгури за рішенням громади було опломбовано до юридичного підтвердження, що будівля церкви є власністю громади прихожан ПЦУ.

    “Ситуація пов’язана з численними колізіями з приводу оформлення права власності на саму культову споруду, на храм. Допоки не буде юридично оформлено право користування громади самою спорудою, то фактично, якщо говорити з юридичної точки зору, то громада – та чи інша – користуватися спорудою не може в силу закону. А оскільки будівля, як відомо, не введена в експлуатацію, то є певні юридичні процедури, які мають вирішуватися або позасудовим шляхом оформленням усіх відповідних дозвільних документів на введення в експлуатацію або на користування храмом, або в судовому порядку, якщо такі питання виникли. Без остаточного рішення суду, з юридичної точки зору говорити, що та чи інша громада має беззаперечне право користування даною культовою спорудою – неможливо. Тим більше, згідно закону, всі культові споруди належать державі, а відповідні релігійні громади отримують їх у користування”, – прокоментував ситуацію юрист Роман Гуртовенко.

    Найсвіжіше

    Популярне