П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Александрійський Патріарх: Московський Патріархат діє як злодій у ночі

    Патріарх Александрійський і всієї Африки Феодор II характеризує Московський Патріархат як «злодія в ночі». В інтерв’ю газеті «Параполітика» патріарх висловив несхвалення того, як Православна Церква втягнута у війну проти України, зазначивши, що «вона має виступати фактором миру, стабільності та рівноваги».

    Говорячи про головні проблеми нашого часу, він вважає, що в їх основі лежить «індивідуальність, егоїзм, відчуженість і віддаленість від інших людей», повідомляє Orthodox Times.

    Як він зазначив, Московський Патріархат, «натхненний високоавторитарними тенденціями домінування над усім Православ’ям, бажаючи монархічно правити і перетягнути всю Православну Церкву під свою владу, скасовуючи всю богословську та канонічну традицію Православ’я» Церква з’явилася в Африці, як злодій у ночі, кинувши виклик багатовіковим церковним інституціям і священним канонам Церкви.

    Дії Московського Патріархату поза межами його церковної юрисдикції завдає шкоди душі і непорочності нашої православної віри і, звичайно, ображає Православ’я. Слід визнати, що Московський Патріархат, керований жорсткістю минулого та високоегоїстичною поведінкою, приймає державу та політичні прагнення відповідних класів російської держави, з результатами, як вчить нас історія, завжди дуже болючими для російських православних людей.

    Щодо позиції патріарха Кирила та Московського Патріархату щодо війни з Україною, патріарх Феодор наголосив, що є випадки, коли Церква підтримує боротьбу за визволення народів від поневолення та вигнання завойовників.

    За його словами, у випадку з Україною, однак, це агресивна війна, жертвами якої є брати. Тому Александрійський Патріархат має бути дуже обережним у цьому відношенні, він має виступати фактором миру, стабільності, рівноваги.

    «Таким чином українське церковне питання вирішилося б гладко, без внутрішньоправославних протиріч і конфліктів, і, можливо, суперечка РФ з Україною не дійшла б до крайнощів. На жаль, Московський Патріархат увійшов у геополітичну гру, і я не знаю, як він вийде», – зазначив патріарх Александрійський.

    Він також висловив свою любов до лояльного російського народу, «якому я від усього серця бажаю якнайшвидше знайти спокій і присвятити себе проектам миру та процвітання».

    Найсвіжіше

    Популярне