П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    «Рік переконували»: як парафія на Львівщині відмовилась від штучних квітів

    Священник храму Преподобної Параскевії УГКЦ на Львівщині, отець Олег Здреник розповідає, як давно там відмовилися від штучних квітів та вінків із підписаними, стрічками і чому громада вирішила ухвалити таке рішення.

    Про це повідомляє inlviv.in.ua.

    «Ще чотири-п’ять років тому у Вільшаниках, що на Самбірщині, ми громадою відмовилися від пластикових квітів та вінків на похованнях. Якщо розглядати цю ініціативу за пріоритетами, то екологія тут не на першому місці. Хоча у цьому проблема теж є. Коли наші віряни перейшли на живі квіти – ми відчули значне полегшення щодо вивозу сміття та пластику. Тепер на цвинтарі лише органіка, яка просто гниє.

    У цьому немає жодної культури і скромності, не кажучи вже про духовність.

    Принципово неправильно буде казати, що ми відмовились від штучних квітів. Ми цього не робили, а просто замінили добре на ще добріше. Квіти, які люди несуть чи живим чи померлим – це знак поваги, любові і шани. Ми прийняли рішення, що жива пам’ять та увага повинні висловлюватися у живих квітах, а не у мертвих.

    Уже дуже багато років у нас з цим порядок. Тепер ми й не носимо підписаних стрічок, як-от «Мамі від сина Стефана». Для нас це архаїзм. Потрібно розуміти, для чого ми це робимо. Ми підписуємо вінки для того, щоб показати наш статус, аби вся родина бачила наші статки і щедрість. Здоровим глуздом я не розумію, для чого це робити. У цьому немає жодної культури і скромності, не кажучи вже про духовність.

    Для того, аби закликати вірян надати перевагу живим квітам, ми цілий проводили різні просвітницькі заходи і пояснювали, що символізують мертві квіти. Потроху люди звикли і зрозуміли. Це точно не була праця одного дня, ми розмовляли з людьми про це роками. Наша Церква про це давно про це говорить, але, можливо, місцеві священники не надто роблять на цьому акцент», – розповів отець Олег Здреник.

    Найсвіжіше

    Популярне