П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Синод УПЦ (МП) попросив Зеленського не виселяти їх із Києво-Печерської Лаври — інакше будуть захищатись

    Синод УПЦ (в єдності з МП) опублікував звернення до президента України у якому переконує Володимира Зеленського у патріотичності своєї релігійної організації і просить не виселяти їх із лаври. Попри ігнорування УПЦ (МП) злочинів колаборантів в рясах серед власного духовенства, там зазначили, що вони “відстоюють територіальну цілісність і суверенітет нашої Держави та рішуче засуджуємо російську військову агресію проти України”.

    Водночас в УПЦ (МП) говорять, що “Держава як ніколи потребує єдності”, але питання об’єднання з ПЦУ не було згадано у зверненні до Зеленського. Що більше в УПЦ (МП) заявили, що потерпають від нібито “незаконних перереєстрацій громад, рейдерських захоплень храмів”. Саме так в УПЦ (МП) інтерпретують об’єднання парафій УПЦ (МП) із ПЦУ.

    Крім цього в Синоді УПЦ (МП) вважають, що не їх проросійська діяльність, а статті у ЗМІ про УПЦ (МП) слугують “передумовою для… розмов про заборону” їхньої Церкви.

    Не оминули увагою і питання виселення з Лаври. Порушення умов оренди в УПЦ (МП) назвали безпідставними і пригрозили “захистом святинь”. По суті УПЦ (МП) готує вірян до протистояння із владою в умовах повномасштабної війни з росією і не визнає рішення державних інституцій.

    “Києво-Печерська Лавра – це виплекана любов’ю безцінна святиня. Саме тому звістка про безпідставне позбавлення Української Православної Церкви (МП, – ред.) права перебувати у Києво-Печерській Лаврі викликала велику хвилю обурення серед наших вірян. З кожним днем ми отримуємо все більшу кількість звернень про необхідність захисту наших святинь і нашого законного права й надалі оберігати їх”, – йдеться в заяві.

    У кінці звернення представники УПЦ (МП) обурюються порушення “свободи віросповідання” і просять Зеленського забезпечити право вільно сповідувати свою віру.

    “…звертаємось до Вас як глави Держави і гаранта дотримання норм Конституції України — забезпечити конституційне право на свободу совісті та віросповідання для вірян Української Православної Церкви, не допустити прийняття антиконституційних законів проти Церкви, що перебувають на розгляді у Верховній Раді України, а також зробити все належне, щоб духовенство, чернецтво і віряни Української Православної Церкви могли і надалі звершувати своє служіння у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі”, – йдеться в зверненні УПЦ (МП).

    Тобто УПЦ (МП) на найвищому рівні просить президента не приймати законів, які мали б унеможливити вплив Московського патріархату на православ’я в Україні, зокрема і через УПЦ, що досі є структурним підрозділом Російської Церкви. Також в УПЦ (МП) просять Зеленського не виселяти їх із лаври, попри свій зв’язок із Московським патріархатом і 36 незаконних новобудов на території Києво-Печерської Лаври, виявлених перевіркою.

    Як повідомляв Духовний Фронт України, єрархи УПЦ (МП) пішли під Офіс Президента без запрошення Зеленського і хотіли з ним зустрітись.

    Найсвіжіше

    Популярне