Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Що означає візит путіна до Криму і присутність митрополита РПЦ при ньому?

    18 березня 2023 року, у роковини окупації Криму, Владімір Путін прибув до тимчасово окупованого Севастополя. Самозваний “Губернатор” Севастополя Михайло Развожаєв разом і митрополитом РПЦ Тіхоном (Шевкуновим) показав путіну нову дитячу школу мистецтв та дитячий центр “Корсунь”. Развожаєв зазначив, що школа та центр – це ідея єрарха РПЦ, яку підтримав Путін.

    Візит президента Росії  Путіна до Криму разом з митрополитом Тіхоном Шевкуновим є не лише демонстрацією політичної позиції Москви щодо анексованого півострова, але і спробою зміцнити вплив Російської Православної Церкви на релігійне життя кримчан.

    Митрополит Тіхон вважається близьким другом Путіна і одним з найбільш консервативних і націонал-патріотичних єрархів РПЦ. Його присутність у Севастополі мала показати єднання російської держави і церкви в обороні “православної цивилізації” в обличчі “загроз” з боку України та ненависного для рф Заходу.

    Візит путіна із митрополитом РПЦ показує, що остання всеціло підтримує окупацію Кримського півострова, яку не визнає більшість світу.

    З точки зору міжнародних відносин, візит Путіна до Криму може бути сприйнятий як спроба демонструвати свою силу та досконалість військово-політичного лідерства перед світом. Водночас це може спровокувати подальшу ізоляцію Росії від міжнародної спільноти та збільшення санкцій проти неї. Звісно, що санкції на РПЦ теж ніхто не скасував. А присутність Шевкунова біля путіна, лише підсилить їх. Варто також зазначити, що візит путіна відбувся після того, як міжнародний суд у Гаазі запросив його арешт. Тобто в Крим приїхав злочинець, якого мають арештувати.

    Духовні лідери зазвичай виконують роль миротворців та сприяють збереженню миру та стабільності. Втім митрополит РПЦ Тіхон явно не той, що буде викривати за гріх крадіжки і вбивства українців путіна. Наявність митрополита в цьому візиті має символічне значення для російської влади та її пропагандистських зусиль щодо анексії Криму та втручання в справи сусідніх країн. Тобто Шевкунов “освятив” кремлівські пропагандистські наративи і показав, що вони нібито є правильні, а не злочинні, гріховні.

    Автор: диякон ПЦУ Іван Петрущак.

    Найсвіжіше

    Популярне